Σε εξέλιξη είναι τα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης ανέφερε στο thesseconomy.gr ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) Πάρις Μπίλλιας. «Είμαστε σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο. Δουλεύουμε με βάση τα έργα που προβλέπονται στο Master Plan για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Περιφερειακής Ενότητας της Θεσσαλονίκης».
Οι παρεμβάσεις
«Τα έργα για την αναβάθμιση του δικτύου απορροής υδάτων, με έμφαση σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως στην περιοχή της Αγίου Δημητρίου στο ύψος του Τούρκικου προξενείου και στη Λαγκαδά τα έχουμε υποβάλλει στη Διαχειριστική Αρχή. Πρόκειται για έργα μεγάλης κλίμακας αντιπλημμυρικής θωράκισης» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης. Και διευκρίνισε «το ένα αφορά σε έναν αγωγό που ξεκινά από την οδό Αγίου Δημητρίου, στο ύψος του Τούρκικου προξενείου, μπαίνει στην Εθνικής Αμύνης και καταλήγει στην πλατεία του Λευκού Πύργου. Το άλλο έργο ξεκινά από τη Λαγκαδά πηγαίνει στην Αγίων Πάντων, καταλήγει στα δικαστήρια κι από εκεί μέσα από το λιμάνι φτάνει στον Θερμαϊκό κόλπο. Είναι δύο έργα προϋπολογισμού περίπου 12 εκατομμυρίων ευρώ. Τα έχουμε υποβάλλει στη Διαχειριστική Αρχή για χρηματοδότηση. Περιμένουμε την απόφαση της Διαχειριστική Αρχής και μετά θα προχωρήσουμε στη δημοπράτηση».
Σε εξέλιξη
«Ξεκίνησαν οι εργασίες για ένα μεγάλο αντλιοστάσιο στην περιοχή των ΚΤΕΛ όπου θα συγκεντρώνει τα όμβρια ύδατα μέσα στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες στο Ρέμα της Ευκαρπίας και η κατασκευή του δικτύου ομβρίων στην περιοχή της Νικόπολης. Επίσης έχουν υποβληθεί και περιμένουν έγκριση χρηματοδότησης τα έργα του δήμου Θερμαϊκού στην περιοχή της Περαίας. Επίσης έχουμε το Ρέμα του Ξηροποτάμου, το βόρειο τμήμα του, που ξεκινά από τα Πεύκα και καταλήγει στην Περιφερειακή Οδό που και αυτό τις επόμενες ημέρες θα το υποβάλλουμε στη Διαχειριστική Αρχή για έλεγχο και χρηματοδότηση. Είναι κι αυτό παρόμοιου προϋπολογισμού, γύρω στα 12,5 εκατ. ευρώ. Ακόμη τις επόμενες εβδομάδες θα υποβάλλουμε και τα έργα στα ρέματα του Στρυμωνικού κόλπου στην περιοχή της Ασπροβάλτας» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μπίλλιας .
Ο στόχος
«Στόχος είναι να ολοκληρωθούν όλα αυτά τα έργα μέχρι το τέλος του 2030 προκειμένου να θωρακιστεί από πλημμυρικά φαινόμενα η Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης. Βέβαια υπάρχουν και σε ξέλιξη κάποιες μελέτες ακόμη για να ολοκληρωθεί το Master Plan οι οποίες είναι γεγονός ότι είναι αρκετά χρονοβόρες γιατί απαιτούνται αδειοδοτήσεις και κυρίως περιβαλλοντική αδειοδότηση που είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία. Αναμένουμε να ολοκληρωθούν για να βρούμε χρηματοδοτικό εργαλείο και να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση των έργων που θα προκύψουν» ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης.
Thesseconomy Οικονομία – Επιχειρείν