Ο Άγιος Νικόλαος που λατρεύεται ως ο προστάτης των ναυτικών δεν υπήρξε ναυτικός παρά το δημοτικό τραγούδι «Άγιε Δημήτρη στεριανέ, Άγιε Νικόλα ναύτη» και παρά τις ονομασίες του «θαλασσίτης» και «θαλασσινός». Καθιερώθηκε ως προστάτης τους όταν στο ταξίδι της επιστροφής του από τους Άγιους Τόπους, μια δυνατή καταιγίδα «απείλησε» να καταστρέψει το πλοίο στο οποίο επέβαινε. Οι ναυτικοί και οι συνεπιβάτες του τρομοκρατήθηκαν. Ο Άγιος Νικόλαος έμεινε ατάραχος και προσευχήθηκε. Ξαφνικά ο άνεμος κόπασε και η θάλασσα γαλήνεψε, εκπλήσσοντάς τους όλους οι οποίοι απέδωσαν τη σωτηρία τους στον άγιο. Η λαϊκή παράδοση θέλει τον άγιο Νικόλαο να είναι αυτός που επινόησε το πηδάλιο των πλοίων, τα οποία ως τότε ταξίδευαν ακυβέρνητα.
Παρεκκλήσια πάνω στα πλοία
Παρεκκλήσια πάνω σε πλοία είναι αφιερωμένα στον Άγιο Νικόλαο, όπως εκείνο στο ιστορικό Θ/Κ Γ. Αβέρωφ. Η σημερινή ημέρα, του Αγίου Νικολάου είναι επίσημη αργία για το Πολεμικό Ναυτικό, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα, για όλα τα ελληνικά πλοία, για τα λιμάνια και για τις ναυτιλιακές εταιρείες.Είναι ο πολιούχος της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου, του Γαλαξειδίου, της Κοζάνης, του Πολύγυρου, της Σητείας και της Σύρου.
860 εκκλησίες
Τα τάματα και η αγάπη που τρέφει από τους βυζαντινούς χρόνους ο λαός μας προς τον Άγιο Νικόλαο ανεβάζουν τους ιερούς ναούς προς τιμήν του στην Ελλάδα περίπου σε 860, εκ των οποίων οι 90 βρίσκονται στη Ζάκυνθο. Επίσης τα ξωκλήσια και εικονοστάσια προς τιμήν του είναι πάνω από 1.000.
Έθιμα και παραδόσεις
Στην ελληνική λαϊκή παράδοση η γιορτή του Αγίου Νικολάου αποτελεί το τέλος του εορταστικού τριημέρου που ονομάζεται «Νικολοβάρβαρα» και είναι ταυτισμένα με το δυνατό κρύο και τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Στη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής είναι ο προστάτης των ψαράδων. Σήμερα, ανήμερα της γιορτής του, στο μικρό εκκλησάκι, χωρίς τρούλο, δίπλα στο νεότερο λιμανάκι της Νέας Ποτίδαιας στη Χαλκιδική γίνεται θεία λειτουργία. Μεγάλη είναι η προσέλευση των κατοίκων οι οποίοι μετά τη θεία λειτουργία γεύονται τα κεράσματα που έχουν ετοιμάσει οι γυναίκες του χωριού. Μετά το τέλος της λειτουργίας, υπάρχει το έθιμο ο ιερέας να πραγματοποιεί αγιασμό των ψαράδικων καϊκιών στο λιμανάκι του χωριού.
Σήμερα, 6 Δεκεμβρίου, στην παραλιακή οδό Γαυρίου στην Άνδρο, γίνεται παρέλαση των μαθητών με αναμμένες δάδες και τη συνοδεία της φιλαρμονικής μπάντας, προς τιμή του Αγίου Νικολάου, πολιούχου του Γαυρίου.
Τιμάται και… εκτός συνόρων
Στους Ρωμαιοκαθολικούς ο Άγιος Νικόλαος, εκτός από τους ναυτικούς, είναι ο προστάτης των παιδιών, των απασχολουμένων στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, των ενεχυροδανειστών, των φαρμακοποιών, των μεταμελημένων κλεπτών, των βαρελοποιών, των εμπόρων και των αδίκως κατηγορηθέντων. Στη δυτική παράδοση ο Άγιος Νικόλαος (Santa Claus) συνηθίζεται να φέρνει τα χριστουγεννιάτικα δώρα στα παιδιά, όπως στη δική μας παράδοση τα φέρνει ο Άγιος Βασίλης.