Thursday , 28 March 2024

Άδεια σήμερα η αγορά – Πέντε μαγαζιά άνοιξαν στην Τσιμισκή – “Δεν είναι τρόπος πώλησης αυτός” λέει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Σοφία Ξανθοπούλου

Πρώτη μέρα εφαρμογής του click away σήμερα με τους εμπόρους και τους καταναλωτές να καλούνται να προσαρμοστούν σε έναν νέο τρόπο αγορών. Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης το click away ευνοεί μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις καθώς από τις μικρές, ελάχιστες είναι αυτές που διαθέτουν e- shop.

Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κοσμάς Καλογιάννης σε δηλώσεις του στο thesseconomy.gr τόνισε ότι “η αγορά ήταν άδεια σήμερα. Στην Τσιμισκή μόνο πέντε μαγαζιά ήταν ανοικτά. Ακόμη και ένα κατάστημα γνωστού brand ήταν κλειστό σήμερα. Δεν είναι τρόπος πώλησης αυτός. Ως εμπορικός σύλλογος θεωρούμε ότι ήταν ένας τρόπος να αποφύγει το Υπουργείο να αποφασίσει αν θα έχει κλειστή ή ανοικτή την αγορά. Η μέθοδος του click away ευνοεί μόνο τα καταστήματα που έχουν e-shop. Οι υπόλοιποι πώς θα εξυπηρετήσουν τον πελάτη; Κάποιος που θέλει να αγοράσει ένα παντελόνι πώς θα το επιλέξει; Με τηλεφωνική κλήση είναι αδύνατον” σχολίασε ο κ. Καλογιάννης.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις το 17% των εμπορικών επιχειρήσεων διαθέτουν e-shop.

Εν τω μεταξύ, την ανυσυχία της για τη μερική λειτουργία του λιανεμπορίου εκφράζει η επιστημονική κοινότητα. Ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου της Γενεύης μιλώντας στο MEGA υποστήριξε πως “οι Έλληνες το πάνε στα όρια. Φοβάμαι μεγάλους συνωστισμούς με το click away και φοβάμαι ότι αυτή η λύση που σκοπός είναι να μην μπει ο κόσμος σε καταστήματα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι αν ανοίγαμε κανονικά τα μαγαζιά, και οι καταναλωτές μπορούσαν να τα επισκεφθούν με ραντεβού”, για να προσθέσει πως “με εκπλήσσει η προτεραιότητα που δίνεται στα κομμωτήρια. Τα βιβλιοπωλεία, το καταλαβαίνω, γιατί ένα βιβλίο έχει να κάνει και με την πνευματική υγεία. Δεν συγκρίνω. Το λέω ως προς το τι είναι απαραίτητο. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν θα τρέξουν στα κομμωτήρια μόλις ανοίξουν και θα ήθελαν να κάνουν κάτι άλλο που δεν έχει ανοίξει, οπότε το επιχείρημα ότι θα βοηθήσουν στο να φτιάξει η ψυχολογία, δεν είναι πολύ πειστικό”.

Την ίδια ώρα , η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ανακοίνωσε ότι ζητάει από την κυβέρνηση:

  • Την άμεση θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» επιχειρηματικού τροφοδότη λογαριασμού που θα συνδεθεί με τα POS και θα δώσει στις επιχειρήσεις την στοιχειώδη ρευστότητα που απαιτείται για να σωθούν από το λουκέτο.
  • Το πάγωμα όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι την επαναφορά της ομαλότητας στην αγορά και την ένταξή τους σε μία γενναία ρύθμιση.
  • Την επαναφορά των 120 δόσεων για τις ήδη υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς περιορισμούς.
  • Την άμεση αναστολή όλων των δόσεων επιχειρηματικών δανείων και την ρύθμιση του μεγάλου όγκου επιταγών που έχουν εκδοθεί με την προσδοκία του εορταστικού τζίρου.
  • Την διατήρηση της μείωσης 40% των ενοικίων επαγγελματικής στέγης τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.
  • Τον σχεδιασμό ειδικής ενισχυμένης επιστρεπτέας προκαταβολής με στόχευση ειδικά το εμπόριο και με κριτήριο τη μείωση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι.
  • Την άμεση απόδοση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους μικρομεσαίους εμπόρους, για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.
  • Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για άσκηση επιτηδεύματος με τα καταστήματα κλειστά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *