Thursday , 28 March 2024

Άδ.Γεωργιάδης: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι δίπλα στο “ThessIntec” μέχρι το τέλος – Κατασκευή μαρίνας στη Νέα Μηχανιώνα

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι δίπλα στο έργο της δημιουργίας του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς “ThessINTEC” “μέχρι το τέλος, μέχρι να κόψουμε τις κορδέλες των εγκαινίων, όχι σε μουσαμάδες αλλά στην πραγματικότητα” έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στα γραφεία του φορέα υλοποίησης του Πάρκου στην Περαία Θεσσαλονίκης.

Τονίζοντας στη συνέχεια ότι αυτή η διαδικασία που γίνεται για το “ThessINTEC” δεν έχει γίνει για κανένα άλλο project στην Ελλάδα, ο κ.Γεωργιάδης εξήρε τη σημασία του έργου για τη Θεσσαλονίκη: “Τρέξαμε τις διαδικασίες, τώρα ετοιμάζονται οι περιβαλλοντικές μελέτες, έτσι ώστε το έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε, και φυσικά με την ιδιωτική συμμετοχή, θα γίνει πραγματικότητα. Η δημιουργία του ξεπερνά κατά πολύ τη σημασία της Θεσσαλονίκης αλλά για τη Θεσσαλονίκη θα αποτελεί κομβικό γεγονός κορυφαίας σημασίας καθώς βάζει τη Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο χάρτη, που βέβαια είναι με τα καλά της πανεπιστήμια, αλλά δεν έχει τη μάζα, τον όγκο και τη συγκέντρωση για να μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες πόλεις. Έτσι λοιπόν η Θεσσαλονίκη έχει την ευκαιρία με τη δημιουργία του ThessINTEC να γίνει η πόλη της ψηφιακής τεχνολογίας, της καινοτομίας και της προόδου”.

“Όταν τελειώσει το έργο θα έχει αλλάξει ταυτόχρονα και το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας, θα ξέρουμε ότι δεν είμαστε βιομηχανία της έντασης εργασίας αλλά της γνώσης και της τεχνολογίας”, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ThessIntec, Νίκος Ευθυμιάδης. Όπως επίσης γνωστοποίησε, στον χώρο έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες και υπάρχει στενή συνεργασία με τον δήμο Θερμαϊκού για την κατασκευή υποδομών, προσβάσεις, νερό κ.ο.κ., ενώ το 93% των χώρων της Α’ Φάσης του ThessINTEC έχουν ήδη προκρατηθεί από εταιρείες και ερευνητικά ινστιτούτα, που θέλουν να εγκατασταθούν και η ζήτηση για εγκατάσταση στο Πάρκο είναι μεγάλη και από εταιρείες της Αθήνας, πέραν των 70 επιχειρήσεων που αρχικά είχαν δηλώσει πρόθεση εgκατάστασης τμημάτων τους.

Κατασκευή μαρίνας στη Νέα Μηχανιώνα

Νωρίτερα ο κ.Γεωργιάδης επισκέφθηκε τη Νέα Μηχανιώνα, όπου ανακοίνωσε την κατασκευή μαρίνας για σκάφη αναψυχής και την επέκταση της ιχθυόσκαλας στο παλιό λιμάνι της περιοχής.

Το πρώτο στέρεο βήμα στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Θερμαϊκού και της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ), που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, από το σημείο όπου θα κατασκευαστεί το έργο.

Η ΜΟΔ, όπως εξήγησε ο υπουργός, θα αναλάβει την κατάρτιση μελετών και των τεχνικών δελτίων για τη μελέτη του έργου, έτσι ώστε να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η προκήρυξη διαγωνισμού για την υλοποίησή του, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είτε από το νέο ΕΣΠΑ. Διευκρίνισε δε, ότι οι μελέτες για την κατασκευή του έργου ενδεχομένως να ολοκληρωθούν εντός του 2021, ώστε το πρότζεκτ να δημοπρατηθεί εντός του 2022.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα αναμένεται να είναι η πρωταθλήτρια της ΕΕ στην ανάπτυξη. “Γυρίζουμε σελίδα, αφήνουμε πίσω μας την πανδημία”, τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: “προχωράμε για να κατακτήσουμε ένα λαμπρό μέλλον”.

Στο πλαίσιο αυτό και μεταξύ των πολλών έργων που θα γίνουν στη χώρα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: “θα ήταν αδικία αυτός ο υπέροχος δήμος, ο δήμος Θερμαϊκού να μείνει πίσω, και να μην απολαύσει ένα σημαντικό έργο που θα αλλάξει εντελώς το παραλιακό μέτωπο της περιοχής και τις δυνατότητες της”.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής δήλωσε ότι οραματίζεται τη δημιουργία τουλάχιστον 200 θέσεων ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών, ώστε να είναι η μαρίνα οικονομικά βιώσιμη, αλλά και τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του αλιευτικού καταφυγίου. Όπως είπε, η σκέψη είναι η επέκταση του υφιστάμενου λιμενοβραχίονα προς τα βορειοδυτικά, για τη δημιουργία της μαρίνας τουριστικών σκαφών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *