Thursday , 28 March 2024

Άλλοι τρεις ηλικιωμένοι θύματα του κορωνοϊού στη Θεσ/νίκη-Εφιαλτική πρόβλεψη του καθηγητή Δ.Σαρηγιάννη για το Νοέμβριο

Τρεις ακόμη νεκρούς από covid-19 μετρά η Θεσσαλονίκη σήμερα μέχρι τις 12 το μεσημέρι, την ίδια ώρα που ο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που από το πρώτο κύμα της πανδημίας «τρέχει» έναν αλγόριθμο πρόγνωσης της πορείας των κρουσμάτων στη χώρα μας και έχει ήδη “πέσει μέσα” στις προβλέψεις του για την τρέχουσα αύξηση των κρουσμάτων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί πως αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα θα φτάσουμε τα 700 – 800 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον Νοέμβριο.

Τη ζωή τους έχασαν αναλυτικότερα στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες ώρες ένας άνδρας 87 ετών που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο “Παπαγαεωργίου”, μια 83χρονη που απεβίωσε τα ξημερώματα στο νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ” και ένας 90χρονος στο νοσοκομείο “Παπανικολάου”, όλοι με πρόσθετα υποκείμενα νοσήματα. Ο 90χρονος ήταν τρόφιμος του γηροκομείου στο Ασβεστοχώρι και η 83χρονη του γηροκομείου “Εστία Παπαγεωργίου”.

Μιλώντας στο μεταξύ στο OPEN TV,  ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, όπως και σε πρότερες δηλώσεις του σε ειδησεογραφικό ιστότοπο τόνισε-προέβλεψε πως “θα φτάσουμε τα 700 – 800 κρούσματα μέχρι τον Νοέμβριο, αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς καθημερινών νέων κρουσμάτων και αν δεν ληφθούν μέτρα”.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ τόνισε πως η εικόνα της επιδημίας μπορεί πολύ εύκολα να αλλάξει δραματικά, όπως έχει γίνει ήδη στη διάρκεια του Αυγούστου, εκφράζοντας φόβο για 500 κρούσματα τις επόμενες ημέρες: “Είδαμε αρχή Αυγούστου μια εκρηκτική αύξηση να το πω έτσι, μια εκθετική αύξηση, η οποία προς το παρόν φαίνεται ότι έχει ανασχεθεί. Αυτό δε σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα δούμε 500 κρούσματα. Είναι πιθανό. Είδατε, από εκεί που ήμασταν στα 10 φτάσαμε στα 200”

Ο ίδιος επισήμανε, επίσης, ότι η επιδημία του κορωνοϊού ήρθε για να μείνει για πολύ καιρό και σίγουρα όλο τον χειμώνα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο για τους κλειστούς χώρους, όπου η μεταδοτικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *