Θα ξεπεράσει τους 250.000 τόνους η φετινή παραγωγή ακτινιδίων στην Ελλάδα, όπως εκτιμούν οι παραγωγοί, ενώ θετικοί είναι οι οιωνοί για την τρέχουσα εμπορική περίοδο 2019-2020, λαμβανομένης υπόψης και της μείωσης της παραγωγής ακτινιδίου στην ανταγωνίστρια γειτονική Ιταλία. Η Άτυπη Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακτινιδίου με την υποστήριξη του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων και με Συντονιστή το Μέλος ΔΣ ΣΕΒΕ κ. Χρήστο Κολιό πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα σειρά δράσεων, σε μία περίοδο αιχμής για τη συγκομιδή και εμπορία του ακτινιδίου, μετά την εκπροσώπηση του ελληνικού κλάδου ακτινιδίου στο 38ο Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Ακτινίων (International Kiwi Organization) – IKO (Τορίνο, 8-10 Σεπτεμβρίου 2019).
Εκπρόσωποι της Ομάδας συναντήθηκαν (Αθήνα, 07.11.19) με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη με τον οποίο συζήτησαν τα προβλήματα και τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου.
Η καλλιέργεια του ακτινίδιου συμβάλλει σημαντικά στην αγροτική οικονομία της χώρας μας και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στις νέες φυτεύσεις, που σήμερα ανέρχονται σε πάνω από 100.000 στρέμματα, συνεπώς σε 2 με 3 χρόνια η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 300.000 τόνους.
Το ακτινίδιο ήταν δεύτερο στις ελληνικές εξαγωγές σε αξία στην κατηγορία εδώδιμα φρούτα και καρποί μετά τα πορτοκάλια για το 2018 με τις εξαγωγές να ανέρχονται σε 123,5 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, περίπου το 90% της παραγωγής ετησίως εξάγεται, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 3η θέση διεθνώς ως παραγωγός χώρα στις εξαγωγές ακτινιδίου.
Αν και επίσημα στοιχεία δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, από τους εκπροσώπους του κλάδου εκτιμάται ότι η φετινή παραγωγή θα ξεπεράσει τους 250.000 τόνους, ενώ θετικοί είναι οι οιωνοί για την τρέχουσα εμπορική περίοδο 2019-2020, λαμβανομένης υπόψης και της μείωσης της παραγωγής ακτινιδίου στην ανταγωνίστρια γειτονική Ιταλία.
Επίσης, κινητικότητα υπήρξε το τελευταίο διάστημα στις διαδικασίες διασφάλισης προϋποθέσεων εισόδου ελληνικών ακτινιδίων σε δυναμικά αναπτυσσόμενες νέες αγορές και συγκεκριμένα την Ταϋλάνδη και την Κορέα. Πιο συγκεκριμένα υπήρξε συνεργασία του ΣΕΒΕ και των μελών της Άτυπης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις διαδοχικές επιτόπιες επισκέψεις κλιμακίων των Φυτοϋγεινομικών Υπηρεσιών των δύο χωρών (11-15.11.19 της Ταϋλάνδης και 17-22.11.19 της Κορέας) με σκοπό να διαπιστώσουν από κοντά το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των ελληνικών οπωρώνων ακτινιδίου καθώς και την αξιολόγηση της επάρκειας των φυτοϋγειονομικών ελέγχων σε όλα τα στάδια της παραγωγής ακτινιδίου από τον οπωρώνα έως και το συσκευαστήριο ώστε να ακολουθήσουν τα αντίστοιχα σχετικά Διμερή Πρωτόκολλα.
Ο ΣΕΒΕ και τα μέλη της Άτυπης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις τελευταίες αυτές θετικές εξελίξεις – μετά και την υπογραφή πρωτοκόλλου για την εξαγωγή ακτινιδίων στην Κίνα από όλες πλέον τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας την επόμενη εμπορική περίοδο – και ζητούν την εντατικοποίηση των ενεργειών του ΥΠΑΑΤ, με την κατά περίπτωση συνδρομή των Γραφείων ΟΕΥ του Υπουργείου Εξωτερικών, για το άνοιγμα νέων δυναμικών αγορών με σκοπό την προώθηση των ελληνικών ακτινιδίων – αλλά και των άλλων νωπών αγροτικών προϊόντων – που θα συνεισφέρει στην εξασφάλιση της απορρόφησης της παραγωγής και την αύξηση των εξαγωγών.