Friday , 19 April 2024

Άνοιξε ο δρόμος για την ανέγερση του Μνημείου Ολοκαυτώματος – Δηλώσεις Στ.Καλαφάτη και Κ.Ζέρβα

Ανοίγει ο δρόμος για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, μετά την ψήφιση στη Βουλή της Τροπολογίας με την οποία επιτράπηκε η ανταλλαγή οικοπέδου που ανήκει στη διαχείριση της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., με οικόπεδο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να υλοποιηθεί το έργο.

Το έργο χρηματοδοτείται από δωρεές της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και επιχορηγείται και από το Ελληνικό Δημόσιο. Η έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση του έργου εντός του έτους 2021, έχει ιδιαίτερα σημαντικό συμβολισμό και θετικό αντίκτυπο, καθώς συμπίπτει με την Ελληνική Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος. Η τροπολογία προβλέπει, ακόμη, την ανταλλαγή οικοπέδων για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και στάθμευσης.

Στ.Καλαφάτης

«Για άλλη μία φορά, η κυβέρνηση μιλάει με έργα. Η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, λύνει τα προβλήματα και ανοίγει το δρόμο για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στο χώρο του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης. Εξέλιξη για την οποία συνεργαστήκαμε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο, ώστε να υλοποιηθεί ένα έργο υψηλού συμβολισμού και διεθνούς εμβέλειας, το οποίο θα συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Ολοκαυτώματος, αλλά και στην αναβάθμιση της περιοχής. Στη νέα θέση του, εκεί από όπου, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναχώρησαν τα “τρένα του θανάτου” που οδήγησαν χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το κτίριο θα αποτελεί μέρος του τοπίου του παραλιακού μετώπου και θα “συνομιλεί” με το πιο γνωστό τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, το Λευκό Πύργο», δήλωσε σχετικά ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης.

Κ.Ζέρβας

“Με χαρά και ικανοποίηση – επισημαίνει από την πλευρά του με ανάρτησή του στο Facebook ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας – βλέπουμε να προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος, στη Θεσσαλονίκη. Με την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας από τη Βουλή, αίρονται εμπόδια ετών κι ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή ενός από τα πλέον εμβληματικά έργα της Θεσσαλονίκης. Εμείς, ως Δήμος Θεσσαλονίκης, στηρίξαμε και συμμετείχαμε από την πρώτη στιγμή σε όλες τις προσπάθειες και ενέργειες επίλυσης υπαρκτών προβλημάτων, με αποφασιστικότητα και αμεσότητα. Υπό τον συντονισμό της Ελληνικής Κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Αντιπροέδρου Παναγιώτη Πικραμμένου αλλά και με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, φτάνουμε σήμερα σε αυτή τη σημαντική ημέρα.

Με τη λύση στην οποία καταλήξαμε -μέσα από την ανταλλαγή εκτάσεων μεταξύ Δήμου και ΟΣΕ- το Μουσείο Ολοκαυτώματος αποκτά μεγαλύτερη προβολή, αφού χωροθετείται σε κεντρικότερο σημείο, ενώ την ίδια ώρα αναβαθμίζονται η προσβασιμότητα και η λειτουργικότητά του, καθώς διασφαλίζονται οι αναγκαίες προσβάσεις προς το κτίριο αλλά και η δημιουργία του απαραίτητου χώρου στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του.Για τις εξελίξεις αυτές, άλλωστε, ενημέρωσα προσωπικά τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ώστε να γνωρίζουν όλες τις παραμέτρους και να έχουν πλήρη εικόνα της εξέλιξης αυτού του τόσο σημαντικού έργου για τη Θεσσαλονίκη.

Ένα εμβληματικό έργο για την πόλη μας αλλά και συνολικά για τη χώρα περνά στη φάση κατασκευής. Μέσα από αυτό η Θεσσαλονίκη τιμά το παρελθόν της και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Ένας τόπος μνήμης και μαρτυρίας μετατρέπεται σε ένα διεθνές σύμβολο ενάντια στον ρατσισμό -στις διακρίσεις κάθε είδους- και δίνει νέα δυναμική και προοπτική στην ίδια την πόλη”.      

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *