Wednesday , 24 April 2024

Άρειος Πάγος: Απέκλεισε από τις εκλογές το κόμμα Κασιδιάρη – «Πέρασε» το «ΕΑΝ» του Κανελλόπουλου

Με απόφαση του Αρείου Πάγου αποκλείστηκε από τις εθνικές εκλογές το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη «Έλληνες». Με εννέα ψήφους έναντι ενός κόπηκε από τις επικείμενες εκλογές το κόμμα που έχει ιδρύσει ο καταδικασμένος, πρώην βουλευτής της «Χρυσής Αυγής», Ηλίας Κασιδιάρης. Όπως έγινε γνωστό, μόνον ένα μέλος του Δικαστηρίου ο κ. Φώτης Μουζάκης μειοψήφησε τασσόμενος υπέρ της αντισυνταγματικότητας του πρόσφατου νόμου, ο οποίος απαγόρευσε τη συμμετοχή στις εκλογές καταδικασμένων για βαριά αδικήματα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Ηλίας Κασιδιάρης
Μετά την έκδοση της απόφασης ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε: «Απόψε καταλύθηκε οριστικά το δημοκρατικό πολίτευμα και μισό εκατομμύριο Έλληνες στερούνται το ύψιστο δικαίωμα να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους».Η συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη Βάσω Πανταζή, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι ο εντολέας της δεν θα στηρίξει κάποιον άλλο πολιτικό σχηματισμό και ότι αύριο θα γνωστοποιηθούν οι νομικές ενέργειες στις οποίες θα προβούν από το κόμμα «’Ελληνες».

«Πέρασε» το κόμμα Κανελλόπουλου
Εν τω μεταξύ το κόμμα «ΕΑΝ» που έχει ιδρύσει ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος πέρασε τον έλεγχο νομιμότητας. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα και από τα δέκα μέλη του Α1 Τμήματος. Για το κόμμα «ΕΑΝ» με υπόμνημά του το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει να εξεταστούν- κάτι που έγινε και αυτεπάγγελτα από το δικαστήριο- οι πραγματικές σχέσεις των Κασιδιάρη- Κανελλόπουλου. Συνολικά από τον τυπικό και ουσιαστικό έλεγχο που διενεργήθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο 14 πολιτικοί σχηματισμοί κόπηκαν για διάφορους λόγους. Μόνον το κόμμα Κασιδιάρη κόπηκε για ουσιαστικούς λόγους με βάση τον πρόσφατο νόμο.

Σκέρτσος: «Εκτός Βουλής οι εχθροί της Δημοκρατίας»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος,δήλωσε: «Η απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου να αποκλείσει από τις επικείμενες εκλογές το κόμμα του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη αποτελεί πλήρη δικαίωση της κυβέρνησης που πρώτη τάχθηκε και πήρε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να μείνουν εκτός Βουλής οι εχθροί της Δημοκρατίας».

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ
«Σεβόμαστε την απόφαση της Δικαιοσύνης. Οφείλουμε, ωστόσο, να παρατηρήσουμε ότι αν είχε ακολουθηθεί η πρότασή μας για ενιαίο υπόμνημα των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου που θα κάλυπτε τόσο το κόμμα ‘Έλληνες’ όσο και το κόμμα ‘ΕΑΝ’, όπως ζητήσαμε, ίσως η νομική μας θέση για ενδείξεις σε σχέση με την απαγόρευση συμμετοχής του κόμματος «ΕΑΝ» να ήταν πολύ πιο ισχυρή».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *