Friday , 29 March 2024

Άρχισαν οι εργασίες για το “Open Mall” Καλαμαριάς

Ξεκίνησαν οι εργασίες από τον Δήμο Καλαμαριάς για την αναβάθμιση του κέντρου της Καλαμαριάς στο πλαίσιο της δημιουργίας Open Mall, όσον αφορά τόσο τις λειτουργικές, όσο και τις αισθητικές παρεμβάσεις.

Η επιλογή του χρόνου των εργασιών δεν είναι τυχαία, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, που δηλώνει ότι θέλησε να υπάρχει μειωμένη κίνηση, λόγω θερινής περιόδου, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες και ο εμπορικός κόσμος. Από πλευράς του εμπορικού κόσμου πάντως έχει επισημανθεί πρόσφατα στο Thesseconomy.gr η ύπαρξη καθυστερήσεων στην υλοποίηση του έργου. Παρά τη μειωμένη κίνηση στην συγκεκριμένη περίοδο ωστόσο – όπως επισημαίνεται από πλευράς του Δήμου – χρειάζεται υπομονή και κατανόηση απ’ όλους, μέχρι το τέλος των εργασιών, αφού το έργο στοχεύει  στη δημιουργία συνθηκών άνεσης, ασφαλούς κινητικότητας σε όλους τους χρήστες, χωρίς αποκλεισμούς και στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 983.500 ευρώ και χρηματοδοτείται από πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Μέσα στο  επόμενο έτος θα γίνουν παρεμβάσεις, κατά μήκος της οδού Μητροπολίτου Χρυσάνθου και στις οδούς Τριανταφυλλίδη και Ξενοφώντος. Επιπλέον με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παραχωρήθηκε προσωρινά η χρήση μέρους οικοπέδου του Δήμου επί της οδού Μουρουζηδών, στον εργολάβο του έργου για εργοταξιακή χρήση.

Η μετατροπή των δρόμων της περιοχής μελέτης σε «δρόμους με ήπια κυκλοφορία» έχει σαν στόχο την ανάγκη για μείωση των ταχυτήτων των οχημάτων, τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας  και της ποιότητας ζωής των κατοίκων δίνοντας προτεραιότητα στους ευάλωτους χρήστες της οδού (πεζοί, δικυκλιστές και άτομα με ειδικές ανάγκες) και την αλλαγή της οδικής συμπεριφοράς των οδηγών.  Η ήπια κυκλοφορία σε τμήμα του εμπορικού κέντρου του Δήμου Καλαμαριάς σε συνδυασμό με τις γειτνιάζουσες χρήσεις πρασίνου και αναψυχής, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου, εξασφαλίζει:

  • Μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου και των ταχυτήτων των μηχανοκίνητων οχημάτων
  • Βελτίωση της ασφάλειας της οδού για την άνετη μετακίνηση των χρηστών της (πεζών, δικυκλιστών, ατόμων με ειδικές ανάγκες, παιδιών)
  • Μείωση της συχνότητας και σοβαρότητας σύγκρουσης των μηχανοκίνητων οχημάτων
  • Μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από τα μηχανοκίνητα οχήματα (π.χ. ατμοσφαιρική ρύπανση, θόρυβος)
  • Μείωση της ανάγκης για αστυνόμευση των οδηγών
  • Εξωραϊσμός του δρόμου και βελτίωση της αισθητικής του περιβάλλοντος με πιθανές θετικές επιπτώσεις σε τοπικές οικονομικές δραστηριότητες
  • Βελτίωση της συνοχής των γειτονιών και της βιωσιμότητας
  • Παροχή περισσότερου πρασίνου με συστηματική φύτευση
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *