Saturday , 27 April 2024

Άσπρισαν περιοχές στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία -Χιόνια και στο Χορτιάτη – Πού χρειάζονται αλυσίδες -Κλειστά σχολεία

Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα με χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην υπόλοιπη Ελλάδα. Γύρω από τη Θεσσαλονίκη, στα λευκά ντύθηκε ο Χορτιάτης ενώ ψιλό χιόνι έπεφτε τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή του Φιλύρου. Μέχρι στιγμής η κυκλοφορία των αυτοκινήτων διεξάγεται κανονικά. Άσπρισε και η Χαλκιδική καθώς χιόνισε στην Αρναία και στον Ταξιάρχη. Χιόνισε και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Τα πρώτα χιόνια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στα πολύ ορεινά, όπως στη Βασιλίτσα και στη Βίγλα. Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε ορεινά χωριά της Ημαθίας, της Πιερίας και της Πέλλας, χωρίς όμως να σημειωθούν- σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες- προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Ισχυροί άνεμοι πνέουν στο Ιόνιο νοτιοανατολικοί εντάσεως 5-7 μποφόρ, στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί με ένταση 5-7 μποφόρ, και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο έως πολύ θυελλώδεις με ένταση 7-9 μποφόρ. Χαμηλές είναι οι θερμοκρασίες στην Κεντρική και στη Δυτική Μακεδονία. Στα βόρεια η θερμοκρασία κυμαίνεται από -5 έως 8 βαθμούς, στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές από 3 έως 14 και στις νησιωτικές περιοχές από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στο… πόδι η Πολιτική Προστασία

Σε επιφυλακή είναι η Πολιτική Προστασία στην Κεντρική Μακεδονία με τα εκχιονιστικά μηχανήματα να είναι σε εγρήγορση. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας αλλά και όλων των δήμων βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα με τα μηχανήματα σε επιφυλακή, ενώ μεγάλος βάρος πέφτει στην Εγνατία Οδό και τους κάθετους άξονες. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της νύκτας προβλήματα σημειώθηκαν στη Δυτική Μακεδονία με τα εκχιονιστικά μηχανήματα να βρίσκονται επί ποδός από τα ξημερώματα.

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Σύμφωνα με την αστυνομία χρειάζονται αλυσίδες ή λάστιχα χιονιού τα αυτοκίνητα που κινούνται στα Γρεβενά, στην Εγνατία Οδό, από το 121ο χλμ. (Α/Κ Παναγιάς) έως το 150ο χλμ. (Κόμβος Βενέτικου), στην Εθνική Οδό Γρεβενών – Τρικάλων, από το 5ο χλμ. έως το 30ο χλμ, στην επαρχιακή οδό Γρεβενών – Σαμαρίνας, από το 5ο χλμ. έως το 54ο χλμ, στην επαρχιακή οδό Γρεβενών – Χ/Κ Βασιλίτσας, από το 5ο χλμ. έως το 45ο χλμ και στην επαρχιακή οδό Γρεβενών – Περιβολίου – Αβδέλλας, από το 5ο χλμ. έως το 45ο χλμ. Επίσης από τα ξημερώματα ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό, από το 121ο χλμ. (Α/Κ Παναγιάς) έως το 150ο χλμ. (Κόμβος Βενέτικου) και στην Εθνική Οδό Γρεβενών – Τρικάλων, από το 5ο χλμ. έως το 30ο χλμ.

Στην Καστοριά χρειάζονται αλυσίδες, στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 32ο χλμ. έως το 46ο χλμ στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ και στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Αμυνταίου (μέσω Κλεισούρας), από το 26ο χλμ. έως το 35ο χλμ.

Χρειάζονται αλυσίδες στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 6ο χλμ. έως το 28ο χλμ, στην Παλαιά Εθνική Οδό Φλώρινας – Έδεσσας (μέσω Κέλλης), από το 22ο χλμ. έως το 35ο χλμ, στην Επαρχιακή Οδό Αετού – Νυμφαίου, από το 4ο χλμ. έως το 9ο χλμ και στην επαρχιακή οδό Αμυνταίου – Καστοριάς (μέσω Σκλήθρου), από το 17ο χλμ. έως το 31ο χλμ.

Κλειστά σχολεία
Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν με απόφαση του δημάρχου Βέροιας Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην τοπική κοινότητα Ριζωμάτων. Επίσης δύο ώρες αργότερα, δηλαδή στις 10.00 το πρωί άνοιξαν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ίδια στιγμή, στην Πρέσπα. Στο δήμο Φλώρινας η έναρξη όλων των σχολικών μονάδων της εκπαίδευσης έγινε μία ώρα αργότερα στις 9 το πρωί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *