Tuesday , 10 September 2024

Έβρος: Για 16η ημέρα καίει η φωτιά -Σε Λευκίμμη και Προβατώνα το ενεργό μέτωπο

Δεν σταματά να καίει η φωτιά στον Έβρο, η οποία συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για 16η μέρα. Σε Λευκίμμη και Προβατώνα είναι το ενεργό μέτωπο στον Έβρο που συνεχίζει να κατακαίει την περιοχή.

Μέγα-πυρκαγιά
«Πρόκειται για μια ασυνήθιστη μέγα-πυρκαγιά σε συμπαγές δάσος, που ξεκίνησε από 19 φωτιές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός. Πρόσθεσε ότι όλα τα υπόλοιπα μέτωπα έχουν αντιμετωπιστεί. Ο Ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι η πυρκαγιά έχει τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται σε ένα συμπαγές δάσος με αποτέλεσμα το νερό να μη μπορεί να φτάσει στο έδαφος και να σβήσει τη φωτιά. Όπως τόνισε η κατάσβεση της πυρκαγιάς δεν είναι υπόθεση μιας ημέρας και θα χρειαστεί να περάσουν μέρες μέχρι να σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς που έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή. Θέλοντας να περιγράψει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνδρες της πυροσβεστικής ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι πολλές φορές μπαίνουν μέσα στο πυκνό δάσος έρποντας προκειμένου να κάνουν την κατάσβεση. Στα μέτωπα του Έβρου επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 122 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα με τη συνδρομή από αέρος 8 αεροσκαφών και 2 ελικοπτέρων.

Διάσπαρτες ενεργές εστίες
Οι εστίες σε Σουφλί και Δαδιά είναι σε ύφεση. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν σε διάσπαρτες ενεργές εστίες εντός της περιμέτρου των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ, Γιαννούλη, ενώ από νωρίς το πρωί μπήκαν στη μάχη και τα εναέρια μέσα. Ανησυχία ωστόσο προκαλεί ότι και σήμερα, Κυριακή, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή είναι πολύ υψηλός.

Καταστράφηκε το μελισσοκομικό πάρκο Σουφλίου
«Μόνον δύο δεξαμενές έμειναν όρθιες στο μελισσοκομικά πάρκο Σουφλίου. Το αρδευτικό δίκτυό του έχει λιώσει και τα φυτά ξεράθηκαν, τελείωσαν», τόνισε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Έβρου, Πασχάλης Χριστοδούλου, που είχε πρωτοστατήσει στην υλοποίηση της ιδέας δημιουργίας του πρώτου, πιλοτικού μελισσοκομικού πάρκου της χώρας, στην περιοχή της Κοτρωνιάς, εντός των ορίων του δάσους της Δαδιάς. Πρόσθεσε πως μόλις σβήσουν οι φωτιές το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου των μελισσοκόμων του Έβρου θα συνεδριάσει και θα καταρτίσει ένα πλήρες και λεπτομερές σχέδιο για τη διάσωση της μελισσοκομίας του νομού, το οποίο θα καταθέσει υπ΄όψιν κάθε αρμόδιου φορέα, γιατί, όπως είπε, «η μέλισσα δεν είναι μόνο το εισόδημα των μελισσοκόμων, αλλά πηγή ζωής για όλο τον κόσμο».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *