Οι αλλαγές στο πρόγραμμα «Golden Visa» (Χρυσή Βίζα) με την αύξηση στα 800.000 ευρώ του ελάχιστου ορίου επένδυσης όχι μόνο δεν μείωσαν την «όρεξη» των Τούρκων γειτόνων μας αλλά μάλλον την αύξησαν και δραστηριοποιούνται σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, του Έβρου, της Αττικής και νησιών των Κυκλάδων.
Επέλαση Τούρκων στην ελληνική αγορά
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι επενδυτές… επελαύνουν στα ελληνικά ακίνητα και μάλιστα η ζήτηση έχει μετατοπιστεί σε παλιά αυτοτελή κτίρια, όπως βιοτεχνίες, ξενοδοχεία, διαμερίσματα και γραφεία των οποίων οι τιμές κυμαίνονται από 1 έως 3,5 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η πλήρη ανακατασκευή τους και η μετατροπή τους σε διαμερίσματα σύγχρονων προδιαγραφών με πελάτες άλλους Τούρκους επενδυτές μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», αλλά στο χαμηλό όριο, των 250.000 ευρώ, αντί για 800.000 ευρώ. Όπως αναφέρεται από μεσιτικές πηγές, όταν οι θεωρήσεις Σένγκεν ήταν ευκολότερες, π.χ. το 2014 και το 2015, η ζήτηση από τους Τούρκους δεν ήταν πολλή υψηλή. Όμως μετά το 2016, και ειδικά μετά την πανδημία, όλα άλλαξαν και το ενδιαφέρον για την ελληνική «Χρυσή Βίζα» εκτινάχθηκε στα ύψη. Μάλιστα οι Τούρκοι έχουν φτάσει να αγοράζουν πάνω από 1.000 ακίνητα ετησίως στην Ελλάδα.
Επενδύσεις στον ακριτικό Έβρο
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανησυχητικό φαινόμενο εκτυλίσσεται στα εδάφη του Έβρου του ακριτικού νομού της χώρας. Διαπιστώνεται ότι αναπτύσσεται μεθοδικά η ολοένα και αυξανόμενη «διείσδυση των γνωστών επενδυτών» με προέλευση από Ανατολή και Βορρά της παραμεθορίου περιοχής, οι οποίοι φαίνεται πως επενδύουν στρατηγικά στην αγορά ακίνητης περιουσίας εντός των γεωγραφικών ορίων του Έβρου. Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει… θορυβήσει την τοπική αγορά και τις τοπικές αρχές. Οι αγορές γης και ακινήτων γίνονται στην παρέβρια περιοχή και όχι μόνο. Το θέμα με την εθνική διάσταση αναδείχτηκε από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη στο «Eastern Macedonia and Thrace Forum» της Αλεξανδρούπολης και κάλεσε τους αρμοδίους να παρέμβουν, ώστε να αποσοβηθούν τα χειρότερα. Ο κ. Ζαμπούκης είπε μεταξύ άλλων ότι «η επανακατοίκηση των αγροτικών κοινοτήτων του νομού αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής. Όχι μονάχα οικονομικά, αλλά και εθνικά. Επίκειται ένας αθόρυβος εποικισμός. Με την αγορά μόλις με 10.000, 15.000 ευρώ παρατημένων κατοικιών στα χωριά του Έβρου, από Βουλγάρους Ευρωπαίους πλέον πολίτες, αλλά ακόμα πιο επικίνδυνο σημείο, η αγορά αυτών των κατοικιών γίνεται από εταιρείες τουρκικών κεφαλαίων και συμφερόντων. Που με τη σύστασή τους κατά την εμπορική νομοθεσία στη χώρα μας, την εγγραφή τους στο τοπικό Επιμελητήριο και την έκδοση απλώς ενός ΑΦΜ, αγοράζουν ό,τι θέλουν, όπου θέλουν, κατά μήκος του ποταμού Έβρου. Σε αντίθεση με τα φυσικά πρόσωπα που απαγορεύεται ή ορθότερα επιτρέπεται κατόπιν ειδικής άδειας». Σημειώνεται ότι στο νομό υπάρχει το μουσουλμανικό μειονοτικό στοιχείο που αποτελεί το 5% του πληθυσμού του. Κατοικεί κυρίως στις ορεινές περιοχές κοντά στη μεθόριο, στο Μεγάλο και στο Μικρό Δέρειο, στη Ρούσσα και στο Σιδηρώ και είναι Πομάκοι και Αλεβίτες που ασχολούνται με τη γεωργία.