Sunday , 20 July 2025

Έκτακτα μέτρα προστασίας των εργαζομένων για τον καύσωνα – Χωρίς delivery 12.00 μ.- 17.00 μ.μ. – Πού είναι υποχρεωτική η παύση εργασιών

Καμίνι σήμερα η χώρα με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 41 και 42 βαθμούς Κελσίου, γι’ αυτό και ισχύουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από τον καύσωνα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ανάμεσα στα μέτρα που ελήφθησαν είναι η υποχρεωτική παύση εργασιών σε κλάδους απασχόλησης όπως η οικοδομή και η διανομή, καθώς και η τηλεργασία.

Υποχρεωτική παύση εργασιών στην ύπαιθρο
Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που βρίσκονται στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Αττικής καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς, Σερρών, Βοιωτίας, Αργολίδας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, είναι υποχρεωτική η παύση εργασιών σήμερα, Παρασκευή, από τις 12.00 μ. -17.00 μ.μ. σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, όπως εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα, πατίνι, τροχοπέδιλα (delivery), κτλ.

Στοπ στο delivery
Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής για τις επιχειρήσεις delivery, αυτό αφορά όλες τις επιχειρήσεις που διενεργούν delivery, είτε διατηρούν φυσικό κατάστημα είτε ψηφιακή πλατφόρμα, δύναται ωστόσο να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα/σημείο παραλαβής (takeaway) καθώς και η ενδεχόμενη δυνατότητα εκτέλεσης της παραγγελίας με οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης εκτός των κάθε μορφής δικύκλων και μοτοποδηλάτων. Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων της παρούσας επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας, σύμφωνα με τα άρθρα 23 και 24 του ν. 3996/2011 (Α’ 170), χρηματικό πρόστιμο δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.

Παροχή τηλεργασίας
Για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και ειδικά στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα από τις επιχειρήσεις ώστε να δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται με εξ αποστάσεως εργασία εφόσον είναι εφικτό από τη φύση της εργασίας τους.

Παράγοντες κινδύνου
Οι εργοδότες μπορούν να αλλάζουν προσωρινά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης χωρίς να απαιτείται εκ των προτέρων δήλωση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Στόχος, η διευκόλυνση των εργαζομένων και η αποφυγή έκθεσης σε ακραίες θερμικές συνθήκες.Οι παράγοντες κινδύνου για τους εργασζομένους είναι:
-Έλλειψη εγκλιματισμού σε υψηλές θερμοκρασίες
-Χαμηλή φυσική κατάσταση
-Αφυδάτωση
-Ηλικία άνω των 55
-Υψηλός ΔΜΣ
-Υποκείμενα νοσήματα
-Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων/ουσιών

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *