Saturday , 20 April 2024

Έκτακτη σύσκεψη Χαρδαλιά-Τσιόδρα-Σκέρτσου κ.α. για τη μετάλλαξη Delta (ινδική) στην Κρήτη – Κώδων κινδύνου για την Ευρώπη από το ECDC και από Ινδία για νέα παραλλαγή “Delta Plus”

Έκτακτη τηλεσύσκεψη θα γίνει σήμερα στις 15.30 το μεσημέρι για τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική) στην Κρήτη, με τη συμμετοχή του επικεφαλής λοιμωξιολόγου του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, των υφυπουργών παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου και Θεόδωρου Λιβάνιου, του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και δημάρχων της Κρήτης, την ίδια ώρα που το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) προειδοποιεί ότι η παραλλαγή Δέλτα θα κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες. Στο μεταξύ, η Ινδία ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα και για νέα -και ανησυχητική – παραλλαγή της μετάλλαξης Delta, την οποία ονομάζει “Delta Plus”.

Όσον αφορά στην χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν αρκετά νέα κρούσματα της εν λόγω μετάλλαξης, τα οποία έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη, την Αττική και την Κόρινθο.

Η μετάλλαξη Δέλτα, που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία, θεωρείται πιο μολυσματική από το στέλεχος Άλφα και θα μπορούσε να ανακόψει τις προσπάθειες για τον τερματισμό της πανδημίας. Αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 20% των νέων περιπτώσεων στην Ιρλανδία και σε τμήματα της Γερμανίας, ενώ σε τοπικά σημεία όπως η Λισαβόνα, το ποσοστό είναι πάνω από 60%. 

Μόλις χθες εξάλλου η Ινδία ανακοίνωσε ότι μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού προκαλεί ανησυχία και είπε ότι έχουν εντοπιστεί δεκάδες περιπτώσεις σε τουλάχιστον τρεις πολιτείες. Η μετάλλαξη, που προσωρινά έχει την ονομασία “Delta Plus”, βρέθηκε σε 16 περιπτώσεις στην πολιτεία της Μαχαράστρα, δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Ρατζές Μπουσνάν σε συνέντευξη Τύπου. Το υπουργείο είπε ότι η Delta plus παρουσίασε αυξημένη μεταδοτικότητα και συμβούλεψε τις πολιτείες να αυξήσουν τα τεστ.

Ποιος ο κίνδυνος της επικράτησης

Ο κίνδυνος για την Ευρώπη τώρα είναι να μην επαναληφθεί η κατάσταση που διαμορφώθηκε στις αρχές του έτους, όταν οι περιορισμοί είχαν μειώσει τους επιδημιολογικούς δείκτες έως ότου ένα άλλο στέλεχος, η παραλλαγή Άλφα, εξαπλώθηκε γρήγορα ανατρέποντας την ισορροπία. Το στέλεχος Άλφα πυροδότησε ένα νέο κύμα λοιμώξεων και άλλο ένα κύκλο περιορισμών στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις.

«Τα σενάρια μοντελοποίησης δείχνουν ότι οποιαδήποτε χαλάρωση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες της αυστηρότητας των μη φαρμακευτικών μέτρων που ίσχυαν στην ΕΕ / ΕΟΧ στις αρχές Ιουνίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γρήγορη και σημαντική αύξηση των ημερήσιων περιπτώσεων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στους κάτω των  50 ετών, με σχετική αύξηση στις νοσηλείες και θανάτους, πιθανώς φτάνοντας στα ίδια επίπεδα του φθινοπώρου του 2020 εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα», αναφέρει το ECDC.

Η διαφορά που φέρνει αέρα αισιοδοξίας 

Σημαντική διαφορά, ωστόσο, με την κατάσταση στις αρχές του έτους αποτελεί το γεγονός ότι όλες οι χώρες της ΕΕ «τρέχουν» τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά του νέου κορωνοϊού, που σημαίνει ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι προστατεύονται τουλάχιστον εν μέρει. Σε ολόκληρη την ΕΕ, σχεδόν το 48% έχει έναν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Το ECDC τόνισε όμως ότι όσοι έλαβαν μόνο μία δόση είναι πιο ευάλωτοι στο στέλεχος Δέλτα σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές και ότι οι δεύτερες δόσεις πρέπει να χορηγούνται «εντός του ελάχιστου επιτρεπόμενου διαστήματος».

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας της παραλλαγής Δέλτα, ορισμένα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου προσφέρουν λόγο ελπίδας, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Τα νέα κρούσματα Covid  αυξήθηκαν σημαντικά φτάνοντας τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά τον Φεβρουάριο. Δεν υπήρξε, ωστόσο, και αντίστοιχη αύξηση στις νοσηλείες ή στους θανάτους.

Ενώ υπάρχει μια υστέρηση μεταξύ των αυξήσεων των θετικών τεστ και των θανάτων, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να σπάσει τη σχέση μεταξύ των δύο και ότι η κατάσταση δεν θα είναι εκτός ελέγχου όπως πριν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *