Friday , 29 March 2024

«Έμφραγμα» στην παγκόσμια αγορά χάλυβα προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Του Γ. Κατσιάνη

Εφιαλτικές διαστάσεις για τον κατασκευαστικό κλάδο λαμβάνει το ράλι στις τιμές μετάλλων και ειδικότερα του χάλυβα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και σήμερα, η τιμή του χάλυβα αυξήθηκε κατά 7% ενώ σύμφωνα με έγκυρες πηγές του thesseconomy.gr αύριο, Τετάρτη 3 Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί νέα αύξηση της τάξης του 5%.  

Ο λόγος είναι η μείωση στην παραγωγή μετάλλων που καταγράφεται, τις τελευταίες ημέρες, καθώς η Ουκρανία αποτελεί την δέκατη χώρα σε παραγωγή χάλυβα, παγκοσμίως και την τρίτη χώρα, παγκοσμίως σε εξαγωγές χάλυβα.

«Αυτή την στιγμή πολλοί εργολάβοι έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση αποθεμάτων χάλυβα και σιδήρου ώστε να μην επηρεαστεί η κατασκευαστική πορεία των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ λόγω του πολέμου έχουν ακυρωθεί και συμβόλαια που αφορούν νέες παραγγελίες», δήλωσε στο thesseconomy.gr, ιδιοκτήτης εταιρίας που δραστηριοποιείται στον τομέα του σιδήρου.

Την ίδια ώρα, πολλά έργα «παγώνουν», λόγω της αύξησης του κατασκευαστικού κόστους και της έλλειψης διαθέσιμων υλικών.

«Στην καλύτερη περίπτωση, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα τρίμηνο για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση», σημείωσε ο επιχειρηματίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *