Thursday , 25 April 2024

Ένταξη των επιχειρήσεων εστίασης στο επιδοτούμενο πρόγραμμα της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και στην μη επιστρεπτέα προκαταβολή, ζητούν οι επαγγελματίες του κλάδου

Του Γ. Κατσιάνη

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει, το επόμενο διάστημα, συμμετοχή των επιχειρήσεων εστίασης στο πρόγραμμα ενίσχυσης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, άφησε ο τομεάρχης Τουρισμού, Αλέξανδρος Θάνος.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε ο δήμος Παύλου Μελά, με θέμα τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην επιχειρηματικότητα, το προηγούμενο διάστημα, υποβλήθηκαν για ένταξη στο επιδοτούμενο πρόγραμμα «Διέξοδος» συνολικά 19.448 αιτήσεις, με το αιτούμενο ποσό να ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ(!) έναντι 150 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός.

«Ωστόσο, το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων αφορούσε το πρώτο lockdown καθώς κανείς δεν γνώριζε ότι θα ακολουθούσε και δεύτερο κλείσιμο της αγοράς», σημείωσε και κάλεσε τους εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης να καταθέσουν τις θέσεις τους στον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη της αυτοδιοίκησης στα αιτήματα του κλάδου.

«Σας καλώ να συμμετέχετε στην επόμενη συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ για να θέσετε τις θέσεις σας στους δημάρχους», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καϊτεζίδης ενώ με την σειρά του, ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης υπογράμμισε την σημασία του κλάδου της εστίασης στην οικονομική δραστηριότητα.       

Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ), Κώστας Ιακώβου έκρουσε τον «κώδωνα» του κινδύνου για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα χιλιάδες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, λόγω και του δεύτερου lockdown και υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να υπάρξει νέα ρύθμιση σε 100 δόσεις για οφειλές προς τους δήμους.

Εξάλλου, τη λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης της εστίασης, ζήτησαν όσο ο πρόεδρος, Γιάννης Φιλοκώστας, όσο και ο γενικός γραμματέας, Μιχάλης Επιτροπίδης της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, πρότειναν  να υπάρξει επιδότηση 100% των μη μισθολογικών και ασφαλιστικών εισφορών (αυτασφάλισης) των επιχειρηματιών του Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Απριλίου 2021 και να καλυφθεί το 30% του μισθολογικού κόστους (κοστολογείται με 534 ευρώ κατά μέσο όρο) ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας τουλάχιστον μέχρι 30 Απριλίου 2021.  

Επίσης, οι κ. κ. Φιλοκώστας και Επιτροπίδης ζήτησαν να επιδοτηθεί κατά 100% το ενοίκιο για όσο διάστημα ένα κατάστημα είναι κλειστό με κρατική εντολή ενώ μετά την άρση του lockdown, να υπάρξει  επιδότηση για το 40% του ενοικίου μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.  

Να σημειωθεί ότι στο υπόμνημα της, η Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης  ζητά να εκπονηθεί ένα ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης των επιχειρηματιών με μη επιστρεπτέα προκαταβολή, ύψους κατ’ ελάχιστον 2000 ευρώ το μήνα για πληρωμές όλων των υποχρεώσεων παγίων δαπανών, όπως είναι η κάλυψη δαπανών για ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, συνδρομητικά κανάλια, τηλεπικοινωνίες, πνευματικά δικαιώματα και ενοίκιο πρώτης κατοικίας ως τις 30 Απριλίου 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *