Sunday , 26 May 2024

Έντι Ράμα: «Δεν ήρθα να προκαλέσω» – Γεμάτο το Κλειστό του Γαλατσίου – Τί δήλωσε ο Φρ. Μπελέρης από τη φυλακή

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα μπήκε στην αίθουσα του κατάμεστου Κλειστού γηπέδου του Γαλατσίου καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο που φώναζε «Έντι, Έντι», υπό τους ήχους του αλβανικού εθνικού ύμνου. Στην ομιλία του έκανε εκτενείς αναφορές στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν όσοι μετανάστευσαν -ειδικά τα πρώτα χρόνια- προς την Ελλάδα, ενώ όπως υποστήριξε, δεν ήρθε για να προκαλέσει.

Το 2025 οι εκλογές στην Αλβανία
Ο Ράμα ήρθε σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να μιλήσει στους συμπατριώτες του, ενόψει των εκλογών που θα γίνουν στη χώρα του την επόμενη χρονιά, το 2025. Ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται από τις 9.00 το πρωί για την ομιλία του και λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι το γήπεδο γέμισε με συμπατριώτες του. Όπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι ταξίδευσαν από την Αλβανία προς την Ελλάδα για να δώσουν το παρών στην ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού.

Πριν την ομιλία η «φιέστα»
Την εκδήλωση άνοιξαν ο τραγουδιστής Νόιζι και η τραγουδίστρια Έρα Ρούσι. Πριν από τον Ράμα προηγήθηκαν οκτώ ομιλητές. Ανάμεσά τους η υπουργός Επικρατείας Ελίζα Σπυροπάλι, η οποία είπε, μεταξύ άλλων, είπε ότι όταν έπεσε το κομμουνιστικό καθεστώς «η Ελλάδα ήταν εκεί, οι γενναιόδωροι Έλληνες μοιράστηκαν μαζί μας ψωμί και αλάτι».

Η άφιξή του στην Αθήνα με καθυστέρηση
Ο Έντι Ράμα έφτασε στην Αθήνα λίγο μετά τις 11.00 το πρωί συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Λίντα και υπουργούς της κυβέρνησής του. Λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι έφτασε στο Κλειστό Γαλατσίου. Πούλμαν από όλη την Ελλάδα αλλά και Αλβανοί υπήκοοι που κατοικούν στην Αθήνα συνέρρευσαν στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου για να δώσουν το παρών στην προεκλογική ομιλία του Έντι Ράμα, ο οποίος νωρίς το πρωί έκανε ανάρτηση στο Facebook δημοσιεύοντας ένα βίντεο με συρτάκι για να προβάλλει την εκδήλωση στην Ελλάδα.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας
Τα μέτρα ασφαλείας που έλαβε η ΕΛ.ΑΣ. για την ομιλία του ήταν δρακόντεια. Η αστυνομική παρουσία στο Γαλάτσι είναι ισχυρή, προκειμένου να αποφευχθούν τα παρατράγουδα, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι πέρασαν από μηχανήματα ελέγχου πριν μπουν στο Κλειστό του Γαλατσίου. Η ομιλία του ήταν προγραμματισμένη για τις 11.00 ωστόσο καθυστέρησε.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις
Στο μεταξύ, μπορεί η επίσκεψη να χαρακτηρίζεται ιδιωτική, με δεδομένο ότι δεν θα έχει καμία επίσημη επαφή, ο κ. Ράμα όμως περιβάλλεται από ισχυρότατη αστυνομική συνοδεία και θωρακισμένο όχημα. Περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται επί ποδός (ΜΑΤ, ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, Ασφάλεια, Τροχαία) με τον αριθμό να αυξάνεται ή να μειώνεται ανάλογα με τις ανάγκες.

Εντάσεις και μικροεπεισόδια
Νωρίτερα,το πρωί, έξω από το Κλειστό Γαλατσίου προκλήθηκε και ένα μικροεπεισόδιο μεταξύ των παρευρισκομένων, καθώς υπήρχαν 3-4 άτομα που ισχυρίζονταν ότι ο Ράμα προκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με κάποιους άλλους να αντιδρούν: «Μη βάζεις φωτιά σε δύο λαούς». Την ίδια ώρα, έξω από το Κλειστό του Γαλατσίου περίπου 30 άτομα-οπαδοί της αντιπολίτευσης άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα και να διαδηλώνουν κατά του Ράμα.

Τί δήλωσε από τη φυλακή ο Φρ. Μπελέρης
Η επίσκεψη Ράμα συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη σύλληψη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, που έχει προκαλέσει ένταση στις διμερείς σχέσεις. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και δήμαρχος Χιμάρας, από τη φυλακή όπου βρίσκεται, δήλωσε για την επίσκεψη Ράμα στη Αθήνα. «Η μέρα που διάλεξε ο Ράμα να έρθει στην πατρίδα μας, δεν είναι τυχαία! Είναι η μέρα που συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από τη σύλληψή μου. Επέλεξε αυτήν την ημέρα, επειδή ενοχλήθηκε από την υποψηφιότητά μου. Θέλει να προκαλέσει την Ελλάδα, να κάνει επίδειξη δύναμης στο εσωτερικό της Αλβανίας και να κάμψει το ηθικό των Ελλήνων της περιοχής. Δεν θα τα καταφέρει. Με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια του Ελληνισμού, δεν μπορεί να παίξει κανείς».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *