Saturday , 27 April 2024

Έντονη δυσαρέσκεια των εμπόρων και επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης – Καταδικάζουν το μπλόκο στο άνοιγμα της αγοράς ΕΣΘ, ΕΕΘ και ΠΟΒΑΚΩ-ΣΚΩΘ

Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζουν όλο και περισσότεροι φορείς της Θεσσαλονίκης για τον ξαφνικό αποκλεισμό της περιοχής, όπως και της Κοζάνης και της Αχαΐας, από το άνοιγμα – με μέτρα – του λιανεμπορίου τη Δευτέρα.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Παντελής Φιλιππίδης, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του εμπορικού κόσμου της πόλης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και των νομικών ενεργειών, ενώ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, κάλεσε την Κυβέρνηση να αναιρέσει την εν λόγω απόφαση και “να δώσει την ελπίδα στους χιλιάδες επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης και μαζί και την ασφαλή διέξοδο στους Θεσσαλονικείς να κινηθούν σε ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον τηρώντας τα μέτρα, που ήδη έχουν εφαρμόσει οι επαγγελματίες”. Η αιφνιδιαστική απόφαση που λήφθηκε – τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου – αποτελεί τεράστιο πλήγμα στην ήδη πληγείσα επιχειρηματικότητα της Θεσσαλονίκης, ενώ επίσης “οι αντικρουόμενες και αντιφατικές δηλώσεις των επιστημόνων για την επίδραση του λιανεμπορίου στην εξάπλωση της πανδημίας, αφήνουν αναπάντητα βασανιστικά ερωτηματικά στους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν μπορούν να ελεγχθούν – όπως επισημαίνεται – απρόβλεπτες αντιδράσεις ανθρώπων που καταστρέφονται. Η υγεία είναι προτεραιότητα μας, αλλά και η επιβίωση μας είναι μέλημα μας”.

Για αιφνιδιαστική και δυσάρεστη εξέλιξη, που προκαλεί αναστάτωση κάνουν λόγο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ) και ο Σύλλογος Κοσμηματοπωλών Ωρολοπωλών Θεσσαλονίκης (ΣΚΩΘ) αναφορικά με το ξαφνικό μπλόκο που μπήκε στο επικείμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου, από την ερχόμενη Δευτέρα, μεταξύ άλλων περιοχών, σε Θεσσαλονίκη και  Αχαΐα. “Η κατάσταση πλέον είναι οριακή για το λιανεμπόριο, έχουμε στραγγίξει. Κατανοούμε πως βρισκόμαστε σε πόλεμο με τον κορωνοϊό, ωστόσο είναι απορίας άξιο πώς τελευταία στιγμή και ενώ είχε ανακοινωθεί το οριζόντιο άνοιγμα του λιανεμπορίου πανελλαδικά, η απόφαση αυτή ανατράπηκε για Θεσσαλονίκη και Αχαΐα. Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής και μάλιστα με αυτόν τον αιφνιδιαστικό τρόπο υποσκάπτουν τη συλλογική προσπάθεια και αποτελούν εμπαιγμό σε βάρος των ανθρώπων του λιανεμπορίου που έχουν ταλαιπωρηθεί από το “άνοιξε – κλείσε” και από μέτρα που τελικά δεν αποδίδουν. Οι ανατροπές μειώνουν την αξιοπιστία και το μόνο που κατορθώνουν είναι να προκαλούν ανησυχία για την επόμενη ημέρα. Πλέον η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις των εμπόρων καθώς δεν υπάρχουν πλέον αποθέματα ρευστότητας. Είναι αδήριτη ανάγκη να δοθούν οικονομικές ανάσες στο λιανεμπόριο όλων των περιοχών της χώρας, που βρίσκεται στην εντατική εδώ και μήνες” .τονίζεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η οποία σημειωτέον έχει τίτλο “Οργή για το μπλόκο στο άνοιγμα λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα”.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την αντίδρασή τους στην επίμαχη απόφαση εξέφρασαν επίσης η ΟΕΕΘ (Ομοσπονδία Επαγγελματικών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης), όπως και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *