Έξαρση των ιώσεων του αναπνευστικού και της γρίπης καταγράφεται αυτή την εποχή όπως σε όλη τη χώρα και στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), η κίνηση στα φαρμακεία της πόλης είναι αυξημένη με τα αντιπυρετικά χάπια, τα σιρόπια για το βήχα, τις καραμέλες για το λαιμό και τις βιταμίνες να έχουν την… τιμητική τους. «Είναι η εποχή που έχουμε έξαρση στις ιώσεις και στη γρίπη. Νομίζω ότι δεν είναι κάτι υπερβολικό σε σχέση με τα αναμενόμενα για την εποχή, αλλά οπωσδήποτε υπάρχει μια έξαρση σε λοιμώξεις και ιώσεις τόσο του αναπνευστικού όσο και από το γαστρεντερικό», είπε στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης.
Επικίνδυνη είναι η γρίπη
«Η προσέλευση είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα φαρμακεία μας, καθώς οι ασθενείς αναζητούν λύσεις για να καταπραΰνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα. Αυτά είναι ο βήχας, η καταρροή και ο πυρετός, ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι πολύ υψηλός. Για την αντιμετώπισή τους οι ασθενείς επιλέγουν αντιπυρετικά χάπια, σιρόπια, σταγόνες και σπρέι για τη μύτη, αλλά και συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα», επεσήμανε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Συμβούλευσε «εάν παρατηρήσουμε ότι ο πυρετός είναι υψηλός και επιμένει, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζεται με κόπωση και μυαλγία, τότε πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα και να ζητήσουμε τη συμβουλή γιατρού». Γιατί όπως επεσήμανε «η γρίπη είναι αυτή που πρέπει να προσέξουμε περισσότερο, γιατί φοβόμαστε τις επιπλοκές της οι οποίες μπορεί να είναι μέχρι και θανατηφόρες. Οπότε πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Αν υπάρχει κάποιος από την ομάδα αυτή που δεν έχει εμβολιαστεί για τη γρίπη να σπεύσει στο φαρμακείο και να κάνει το εμβόλιο δωρεάν. Είμαστε στο πικ των ιώσεων και πρέπει όλο αυτό το χρονικό διάστημα και τον Φεβρουάριο να είμαστε προσεκτικοί. Όλοι μας θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας» τόνισε ο κ. Ευγενίδης.
Ελλείψεις στα φάρμακα
«Όσον αφορά τα φάρμακα προσπαθούμε να καλύψουμε τις διάφορες ανάγκες που παρουσιάζονται. Ελλείψεις υπάρχουν συνέχεια και προσπαθούμε να τις καλύψουμε. Στα παυσίπονα, στα αντιβηχικά και στα σπρέι αποσυμφόρησης έχουμε επιλογές, αλλά για αντιβιώσεις, εισπνεόμενα και σε κάποια άλλα σκευάσματα παρατηρούνται ελλείψεις. Εκεί υπάρχει κάποιο πρόβλημα αλλά για την ώρα είναι αντιμετωπίσιμο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Χρήσιμες συμβουλές
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικές χρήσιμες συμβουλές για παιδιά και ενήλικες, ώστε να αποφύγουμε όσο μπορούμε τις ιώσεις, είναι οι εξής:
-Φορέστε μάσκα για να αποφύγετε τη μετάδοση
-Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Μπορεί να κολλήσετε εύκολα ιούς, ακόμη και όταν κάνετε χειραψία με κάποιον ασθενή ή αν ακουμπήσετε αντικείμενα που χρησιμοποίησε προηγουμένως κάποιος ασθενής.
-Αποφύγετε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από κρύωμα, όταν αυτό είναι δυνατό.
-Εάν φτερνίζεστε ή βήχετε, χρησιμοποιείστε ένα χαρτομάντιλο και μετά πετάξτε το στα σκουπίδια, γιατί αποτελεί πηγή μικροβίων.
-Μην αγγίζετε τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα σας με βρώμικα χέρια, γιατί τα μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα σας.