Του Γ. Κατσιάνη
Μπαράζ αντιδράσεων εξακολουθεί να προκαλεί στους επαγγελματίες τουρισμού της Σαμοθράκης ο αποκλεισμός του νησιού από δύο επιδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Όπως είχε αποκαλύψει το thesseconomy.gr (Στα “κάγκελα” οι επαγγελματίες της Σαμοθράκης για τον αποκλεισμό τους από επιδότηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ – Thesseconomy) επρόκειτο για τις δράσεις «Ενίσχυση Υφιστάμενων Πολύ Μικρών και Μικρών επιχειρήσεων στις νησιωτικές περιοχές του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ) 2021-2027 (Επιχειρώ Πράσινα)» και «Ενίσχυση της Ίδρυσης Πολύ Μικρών και Μικρών επιχειρήσεων στις νησιωτικές περιοχές του Προγράμματος ΔΑΜ 2021-2027», συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ.
Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Έβρου της Ελληνικής Λύσης, Πάρης Παπαδάκης, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις σχετικά με τον αποκλεισμό των επιχειρήσεων του νησιού από το ΠΔΑΜ.
Ποια ήταν η απάντηση της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης;
“Η νήσος Σαμοθράκη, η οποία υπάγεται στην περιφερειακή ενότητα Έβρου της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης δεν ανήκει σε περιοχή δίκαιης μετάβασης και συνεπώς δεν περιλαμβάνεται στις περιοχές που ενισχύονται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027″, τονίζεται, μεταξύ άλλων στη σχετική απάντηση.
Να σημειωθεί ότι στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητα στα μικρά νησιά έως 3.100 κατοίκους.