Έπεσαν σήμερα οι υπογραφές για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης».
Πρόκειται για θαλάσσιες περιοχές έκτασης 20.058,4 τετρ.χλμ. δυτικά και 19.868,37 τετρ.χλμ. νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες προκηρύχθηκαν το 2017, ύστερα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι ίδιες οι εταιρείες.
Στην ανάδοχο κοινοπραξία μετέχουν οι Total (40%), Exxon Mobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%) ενώ από την πλευρά του δημοσίου, την σύμβαση υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννης Μπασιάς.
Η ερευνητική περίοδος διαρκεί οκτώ χρόνια (με δυνατότητα παράτασης), διάστημα στο οποίο προβλέπεται υποχρεωτικά η διεξαγωγή σεισμικών και γεωχημικών ερευνών καθώς και μιας γεώτρησης βάθους 4.000 μέτρων (συμπεριλαμβανομένου του βάθους νερού).
Στη φάση της έρευνας, το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει σε κάθε περιοχή 1,5 εκατ. ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης (Signature Bonus) και στρεμματικές αποζημιώσεις (surface fees) περί τα 2,5 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου, κατά τη φάση εκμετάλλευσης αποδίδονται στο δημόσιο μισθώματα (royalties), καταβάλλονται 200 ευρώ / τετρ.χλμ. της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος καθώς και επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (μπόνους παραγωγής).
Επίσης, τόσο κατά τη φάση έρευνας, όσο και κατά τη φάση εκμετάλλευσης, ο ανάδοχος υποχρεούται να εκπαιδεύσει και να παρέχει τεχνική υποστήριξη στο προσωπικό του δημοσίου και της ΕΔΕΥ. Για το σκοπό αυτό, καταβάλλει το ποσό των 140.000 ευρώ ετησίως για κάθε εκμετάλλευση.
«Ιστορική» χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης του ελληνικού δημοσίου με την κοινοπραξία «Exxon Mobil – Total – ΕΛΠΕ».
«Η Ελλάδα κάνει ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα για να αξιοποιήσει τον ενεργειακό πλούτο της», τόνισε και υπογράμμισε πως η χώρα μας «εκτός από κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη μετατρέψει και σε χώρα παραγωγό ενέργειας, ταυτόχρονα».