Friday , 29 March 2024

Έρευνα ΕΒΕΘ: Δεν βλέπουν σύντομα “φως στο τούνελ” της οικονομικής κρίσης, λόγω της πανδημίας, οι περισσότερες επιχειρήσεις

“Μελανά” χρώματα και “θολό” ορίζοντα βλέπουν οι επιχειρήσεις για το μέλλον τους, όπως αποτυπώνεται σε έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 25-28 Αυγούστου.

Η έρευνα υλοποιήθηκε από την εταιρία Palmos Analysis σε δείγμα 288 επιχειρήσεων-μελών του ΕΒΕΘ και επί της ουσίας καταγράφει βελτίωση στα ζητήματα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, αλλά μεγάλη απαισιοδοξία όσον αφορά στις μελλοντικές προοπτικές τους, οι οποίες εμφανίζονται ακόμη πιο δυσοίωνες, σε σύγκριση με αντίστοιχη μέτρηση τον προηγούμενο Απρίλιο-Μάιο.

Ειδικότερα, μόνο το 6% των επιχειρήσεων αναμένει επιστροφή σε κανονικό επίπεδο λειτουργίας εντός του 2020, ενώ το 41% εντός του 2021 και το 35% μετά το 2022.

Επιπλέον, υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 3% που εκτιμά πως η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα επιτευχθεί ποτέ, ενώ συγκριτικά με τον περασμένο Μάιο τα τωρινά αποτελέσματα δείχνουν πως οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν με δέος το μέλλον τους.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις είναι σε ποσοστό 90% πολύ ή αρκετά αρνητικά επηρεασμένες από την πανδημία και την επακόλουθη κρίση δηλώνοντας μέση μείωση του τζίρου τους σε ποσοστό 43%. Στην “καρδιά” του lockdown, δηλαδή τον περασμένο Απρίλιο, η μέση μείωση τζίρου των επιχειρήσεων έφτανε το 71%.

Τα προβλήματα ρευστότητας παραμένουν μεγάλα και τα αντιμετωπίζει το 74% των επιχειρήσεων, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 85% τον Απρίλιο.

Τα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία για την στήριξη των επιχειρήσεων κρίνονται από το 60% ως ανεπαρκή και αναποτελεσματικά και από το 26% ως επαρκή.

Ενισχυμένες είναι οι απόψεις που εκτιμούν ότι το σχέδιο επανεκκίνησης της αγοράς και της οικονομίας δεν κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Το 38% (55% τον Μάιο) το κρίνει μάλλον σωστό, μάλλον λάθος το 30% (16% τον Μάιο), λάθος το 16% (9% τον Μάιο), ενώ σωστό το βρίσκει μόλις το 4% (11% τον Μάιο).

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση με τα κονδύλια του Ταμείου Εγγυοδοσίας, τα οποία εκταμίευσε το 45% των επιχειρήσεων, έναντι ποσοστού μόλις 3% τον Ιούνιο.

Τέλος ως πλέον δημοφιλή από τις επιχειρήσεις κρίνονται τα μέτρα των εκπτώσεων της τάξης του 25% στην περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής ασφαλιστικών ή φορολογικών υποχρεώσεων, τα οποία εφαρμόστηκαν την περίοδο του lockdown.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *