Friday , 19 April 2024

Έρευνα ΣΕΓΕ: Εγκαταλελειμμένες από το κράτος αισθάνονται οι γυναίκες επιχειρηματίες

Εγκαταλελειμμένες από το κράτος αισθάνονται οι γυναίκες επιχειρηματίες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος.

Σήμερα ημέρα της Γυναίκας, και ανάμεσα στις πλείστες επίσημες εκδηλώσεις ο Σύνδεσμος επέλεξε να παρουσιάσει τα αποτελέσματα ακόμη μιας έρευνας για την θέση της Γυναίκας στο Επιχειρείν, ως ουσιαστικό φόρο τιμής στη μέρα αυτή.

Στα πλαίσια της έρευνας αυτής οι γυναίκες επιχειρηματίες σε ποσοστό 92% δήλωσαν ότι εγκαταλείφθηκαν την εποχή του κορωναϊού από την κυβέρνηση. Δήλωσαν επίσης σε ποσοστό 88% ότι εγκαταλήφθηκε η γυναίκα στο επιχειρείν διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.

Οι γυναίκες επιχειρηματίες δήλωσαν σε ποσοστό 61% ότι αυξήθηκαν καταλυτικά οι οικογενειακές υποχρεώσεις μονομερώς, και 21% ότι αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις τους σημαντικά παραπάνω από το σύντροφο τους. Μόλις 16% δήλωσαν ότι η επιβάρυνση αυτή ήταν ισομερής ανάμεσα στους δύο συντρόφους και 2% ότι ο σύντροφος ανέλαβε τις μέγιστες υποχρεώσεις.

Η πρωτοβουλία αυτή δεν ήταν τίποτα παραπάνω από το να διεξαχθεί μια έρευνα βασιζόμενη στα μηνύματα που δέχτηκε καθημερινά ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (Σ.Ε.Γ.Ε.) από τα μέλη του. Τα αποτελέσματα είναι άκρως ανησυχητικά και επιβεβαιώνουν τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών που διενήργησε ο Σύνδεσμος τόσο για τη θέση της Γυναίκας Επιχειρηματίας στη χώρα μας και για τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Όπως τονίζει η Πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Ε, κ. Αποστολίνα Τσαλταμπάση, τα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας απέναντι στη Γυναίκα Επιχειρηματία,  αποτυπώνουν την κοινωνική και οικονομική απομόνωση, στην οποία οδηγούνται οι γυναίκες.

«Πως ακριβώς αναμένουν μια γυναίκα, στην κατηγορία της μέσης Ελληνίδας, που προσπαθεί να στηρίξει την οικογένεια της και να βοηθήσει τα παιδιά της να συνεχίσουν να δέχονται παιδεία κάτω από αυτές τις συνθήκες να στηρίξει τη λειτουργία της επιχείρησης της εξ΄αποστάσεως χωρίς βοήθεια;». Δεν υπάρχει η παιδεία για να υπάρξει διαμοιρασμός ρόλων, και εν μέσω κρίσης δεν υπάρχουν περιθώρια, η γυναίκα θυσιάζει την πορεία της υπέρ της οικογένειας.

Ζητάμε Ανοιχτό Διάλογο με την Κυβέρνηση

«Κάνουμε έκκληση στον Πρωθυπουργό, κο Μητσοτάκη και στον Υπουργό Εργασίας, κο Χατζηδάκη. Η κυβέρνηση καταρτίζει σχέδιο δράσης υποστήριξης των επιχειρήσεων, όμως, δυστυχώς, για ακόμη μία φορά από τον σχεδιασμό απουσιάζει η λήψη εξειδικευμένων μέτρων για τη στήριξη των γυναικών, αγνοώντας προφανώς πως η διάσταση των αναγκών των δύο φύλων στη χώρα μας είναι υπαρκτή. Ζητούμε να είμαστε μέρος της εξέλιξης! Δεν γίνεται σχεδιασμός για εμάς χωρίς εμάς!”

Η κα Τσαλταμπάση προσθέτει: «Είμαστε έτοιμες να ξεκινήσουμε καινούριο κύκλο προσπάθειας διαβούλευσης με τα Υπουργεία, θα ενοχλήσω όλους τους αρμόδιους Υπουργούς έναν-έναν. Αν δεν στηριχθεί η Γυναίκα στο Επιχειρείν θα έχουμε λουκέτα σε ποσοστό που θα ξεπεράσουν το 50% στις γυναικείες μικροεπιχειρήσεις. Αν δεν δημιουργηθούν υποδομές για την επόμενη μέρα, ανάπτυξη με συμπερίληψη της Γυναίκας Επιχειρηματία δεν πρόκειται να δούμε.»

Η επόμενη μέρα έχει απαιτήσεις! Βοηθήστε μας να σηκώσουμε το Τεράστιο “φορτίο”

«Το “φορτίο” για την Ελληνίδα στο επιχειρείν είναι τεράστιο και διογκώνεται λόγω της ανισοκατανομής ρόλων αλλά και των προβλημάτων που φέρνει μαζί της η πανδημία», σημειώνει η Πρόεδρος του ΣΕΓΕ επισημαίνοντας, παράλληλα, πως εξαιτίας του κορωνοϊού ολοένα και περισσότερες γυναίκες πέρασαν στο φάσμα του ανενεργού οικονομικά πληθυσμού, καθώς έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους ή βγήκαν εκτός της αγοράς εργασίας.

«Η κυβέρνηση δημιούργησε Υφυπουργείο Οικογενειακής Πολιτικής και εκεί ενέταξε και την ατζέντα της ισότητας. Αν υποθέσουμε ότι συμφωνούμε, γιατί η μέση Ελληνίδα ακολουθεί ένα μοντέλο ανάπτυξης της που περιλαμβάνει τη μητρότητα με οποιαδήποτε μορφή και το χειροκροτούμε. Πως σκέφτεται να υποστηρίξει αυτή την πολιτική, χωρίς οποιαδήποτε μέριμνα για εμάς;». Το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα προφανώς αγαπάμε τα παιδιά μας και τις οικογένειες μας», συμπληρώνει η Πρόεδρος του ΣΕΓΕ, αλλά «μήπως και η πολιτεία πρέπει να φροντίζει για μας; Ως πότε θα μας αντιμετωπίζει ως εργαζόμενες δεύτερης κατηγορίας –όπως συμβαίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια- χωρίς, δωρεάν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς και σε ΚΔΑΠ.

Στη χώρα που η Γυναίκα Επαγγελματίας δεν έχει κανένα εργασιακό δικαίωμα και καμία γονική παροχή,

Στη χώρα που κατατασσόμαστε 26η από τις 28 χώρες της Ε.Ε. σε Γυναίκες Εκπροσώπους σε εκλεγμένους εκπροσώπους στο Κοινοβούλιο και στους ΟΤΑ,

Στη χώρα που κατατασσόμαστε 21η από τις 28 χώρες της Ε.Ε. σε Γυναίκες Εκπροσώπους σε θέσεις Διοίκησης στις μεγάλες εταιρίες της χώρας,

Στη χώρα που κατατασσόμαστε 28η από τις 28 χώρες, δηλαδή τελευταίοι στο Γενικό Δείκτη Ισότητας βάση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας,

Καλό είναι να μην γιορτάζουμε αυτή τη μέρα, αλλά να σηκώνουμε τα μανίκια και να δουλεύουμε! Εμείς ήδη αυτό κάνουμε!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *