Sunday , 31 May 2026

Γαλλία: Χάος στο Παρίσι μετά την κατάκτηση του Champions League από την Παρί Σεν Ζερμέν – Σήμερα η παρέλαση μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ

Η κατάκτηση του Champions League από την Παρί Σεν Ζερμέν, απέναντι στην Άρσεναλ, εξελίχθηκε σε νύχτα χάους για το Παρίσι, καθώς οι πανηγυρισμοί χιλιάδων οπαδών συνοδεύτηκαν από σοβαρά επεισόδια, συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας και εκατοντάδες προσαγωγές σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Φόβοι για νέα ένταση στις σημερινές εκδηλώσεις
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Νουνιέζ, χαρακτήρισε τα επεισόδια «απολύτως απαράδεκτα», τονίζοντας ότι οι αρχές ήταν προετοιμασμένες για πιθανές ταραχές. Παράλληλα, η αστυνομία παραμένει σε επιφυλακή ενόψει των επίσημων εορτασμών και της υποδοχής της ομάδας στο Παρίσι, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η ένταση μπορεί να συνεχιστεί και σήμερα. Οι παίκτες θα συμμετάσχουν σε παρέλαση σήμερα, απόγευμα Κυριακής, στο Champs-de-Mars μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ, με συμμετοχή περίπου 100.000 ατόμων, προτού τους υποδεχτεί ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ένταση και επεισόδια
Τα γεγονότα της χθεσινής βραδιάς επαναφέρουν στη Γαλλία το θέμα της δυσκολίας διαχείρισης μαζικών εορτασμών που εξελίσσονται σε επεισόδια. Σε προηγούμενες μεγάλες ποδοσφαιρικές επιτυχίες της Παρί Σεν Ζερμέν αλλά και της εθνικής ομάδας, είχαν καταγραφεί παρόμοιες σκηνές, με συγκρούσεις, συλλήψεις και καταστροφές δημόσιας περιουσίας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το Παρίσι σε κατάσταση αποτίμησης των ζημιών, με τις αρχές να εξετάζουν το εύρος των συλλήψεων και των τραυματισμών. Σύμφωνα με απολογισμούς που επικαλούνται γαλλικά μέσα ενημέρωσης και οι αρχές ασφαλείας, σήμερα Κυριακή, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, είχαν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 400 προσαγωγές σε όλη τη χώρα, με την πλειονότητα να καταγράφεται στο Παρίσι. Την ίδια ώρα, επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων σοβαρά σε περιστατικό στην πόλη Αζέν, στοιχείο που δείχνει ότι η ένταση δεν περιορίστηκε μόνο στην πρωτεύουσα αλλά επικράτησε και σ’ άλλες πόλεις.

Από τους πανηγυρισμούς στο χάος
Η εικόνα στο Παρίσι άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες. Οι αρχικές σκηνές πανηγυρισμού και ενθουσιασμού από χιλιάδες φιλάθλους στα Ηλύσια Πεδία και γύρω από το Parc des Princes έδωσαν τη θέση τους σε μια «άγρια» πραγματικότητα. Ομάδες νεαρών συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις, έστησαν πρόχειρα οδοφράγματα χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά ποδήλατα κοινής χρήσης και έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Σε αρκετές περιπτώσεις, η ένταση κλιμακώθηκε με ρίψεις αντικειμένων προς τις αστυνομικές γραμμές, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και τακτικές απώθησης πλήθους. Το αποτέλεσμα ήταν για ώρες το κέντρο της πόλης να θυμίζει πεδίο αστικών συγκρούσεων, με συνεχείς μετακινήσεις πλήθους και επεισοδιακές εστίες σε διαφορετικά σημεία. Παράλληλα, σημειώθηκαν βανδαλισμοί σε καταστήματα και δημόσιες υποδομές, ενώ καταγράφηκαν απόπειρες λεηλασιών σε εμπορικούς χώρους, σύμφωνα με αναφορές γαλλικών μέσων. Αν και οι γαλλικές αρχές είχαν προετοιμαστεί για ένα δύσκολο βράδυ και παρά την ισχυρή παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων η ένταση δεν αποφεύχθηκε.

Check Also

Με αντανακλαστικά…βραδύποδα η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το αλαλούμ στους μεθοριακούς σταθμούς

Του Γ. Κατσιάνη Ενάμισι μήνα μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος εισόδου-εξόδου (EES) για τους …