Thursday , 25 April 2024

«Έρχεται» μείωση των δημοτικών τελών στα κέντρα διασκέδασης – Αιχμές προέδρου ΚΕΔΕ κατά δημάρχων που δεν μείωσαν τα δημοτικά τέλη

Του Γ. Κατσιάνη

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διετή παράταση των μισθώσεων ακινήτων του δημοσίου, με δυνατότητα επιμήκυνσης άλλο ένα χρόνο, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ).

Όπως τόνισε, στο σχεδιασμό της κυβέρνησης βρίσκεται η έκδοση νομοθετικής ρύθμισης, στην οποία ενδεχομένως να ενταχθούν και οι μισθώσεις για τις καντίνες.

Όσον αφορά την μείωση των δημοτικών τελών, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα στους δήμους να προχωρήσουν σε μειώσεις, σύμφωνα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.

«Θα υπάρξει μια σημαντική καταναλωτική ανάπτυξη, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, γεγονός που προκύπτει και από την αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων», υποστήριξε ο κ. Βορίδης.

Με την σειρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του μήνα, θα δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ στους δήμους.

«Είμαστε σε φάση εναρμόνισης με τους δήμους ώστε να μειωθεί το τέλος (επί των ακαθαρίστων εσόδων) για τα κέντρα διασκέδασης από το 5% στο 0,5%», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Αντιδράσεις φορέων                                                                                                                                                                      

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της εστίασης.

«Πέρυσι, καταγράφηκε μείωση 37,7% του κύκλου εργασιών των καταστημάτων εστίασης, σε σχέση με το 2019. Επίσης, το 75,8% των επιχειρήσεων έχουν αναστείλει τις συμβάσεις εργασίας, με αποτέλεσμα 200.000 εργαζόμενοι να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής», τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου και υπογράμμισε πως «το επιχειρείν νοσεί βαριά και το μόνο που μπορεί να δώσει ώθηση στην αγορά είναι το ‘κούρεμα’ των οφειλών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς επισήμανε ότι ο κλάδος της εστίασης απασχολεί σήμερα πάνω από ένα εκατ. εργαζόμενους.

«Μόλις 80-100 από το σύνολο των 323 δήμων της χώρας έχουν λάβει αποφάσεις για μείωση των δημοτικών τελών», αποκάλυψε ο κ. Καββαθάς ενώ με την σειρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας τάχτηκε υπέρ της έκδοσης διάταξης, η οποία θα προβλέπει «την απαλλαγή των δημοτικών τελών, όσο διαρκεί η πανδημία». 

«Η διάθεση των κοινόχρηστων χώρων από τους δήμους θα πρέπει να γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας και πρότεινε «να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό όσων δραστηριοποιούνται στην εστίαση».       

Στο πλευρό των επαγγελματιών τάχτηκε και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος σημείωσε ότι «κακώς, κάποιοι συνάδελφοι δεν προχώρησαν μέχρι σήμερα σε μείωση των δημοτικών τελών και ειδικά των τελών κατάληψης τραπεζοκαθισμάτων για να στηρίξουν τους επαγγελματίες της εστίασης».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *