Saturday , 20 April 2024

«Έρχεται» το πρώτο ηλεκτροκίνητο επιβατηγό πλοίο στην Ελλάδα

Του Γ. Κατσιάνη

Σε νέα εποχή εισέρχεται η ελληνική ακτοπλοΐα, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η εταιρεία Saronic Ferries με τη νορβηγική DNV για την κατασκευή του πρώτου ηλεκτροκίνητου επιβατηγού πλοίου.

Με αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά, το πρωτοποριακό πλοίο θα εξυπηρετεί καθημερινά την ακτοπλοϊκή γραμμή του Σαρωνικού κόλπου που περιλαμβάνει την Αίγινα, το Αγκίστρι, τα Μέθανα και τον Πόρο.  

«Η Saronic Ferries ξεκινά το ταξίδι της προς τις μηδενικές εκπομπές ρύπων, κάνοντας το πρώτο βήμα για ένα νέο, πιο φιλικό προς το περιβάλλον, μοντέλο μετακίνησης στον Σαρωνικό», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Saronic Ferries, η οποία κάνει λόγο για «σημαντική στρατηγική κίνηση που αντικατοπτρίζει στο ακέραιο το όραμα μας να βρισκόμαστε πάντα δίπλα στο περιβάλλον, δίπλα στη θάλασσα και δίπλα στους ανθρώπους».

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν η ναυπήγηση του ηλεκτροκίνητου πλοίου γίνει σε ελληνικό ναυπηγείο.

«Παραδοσιακά, η ελληνική ναυτιλία είναι η πρώτη που επενδύει σε νέες τεχνολογίες και νέα πλοία, επομένως θα είμαστε οι πρώτοι που θα υιοθετήσουμε οποιεσδήποτε νέες λύσεις, μόλις τεθούν στη διάθεσή μας. Οποιοδήποτε νέο καύσιμο ή τεχνολογία έχει κόστος, το οποίο μετακυλίεται τελικά στον καταναλωτή. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους», δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Μελίνα Τραυλού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *