Thursday , 18 April 2024

Έρχεται χιονιάς και παγετός την Κυριακή και στα πεδινά της Βόρειας Ελλάδας

Χιόνια αυτή τη φορά και σε χαμηλά υψόμετρα στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να φέρει το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται από την Κυριακή, με την εισροή πολικών αέριων μαζών, που πρώτα θα πλήξουν τα Βαλκάνια, στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την πρόγνωση 3 – 7 ημερών της ΕΜΥ την Κυριακή 5 Ιανουαρίου “χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, στα ημιορεινά της βόρειας χώρας, βαθμιαία και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο καθώς και στα ημιορεινά της κεντρικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες”.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μιχάλη Σιούτα, τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε χαμηλά υψόμετρα στη βόρεια Ελλάδα, καθώς και στα ορεινά-ημιορεινά στην κεντρική και νότια Ελλάδα. Βροχές ή χιονόνερο, καθώς και καταιγίδες αναμένονται στις θαλάσσιες περιοχές και παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ επίσης θα ενισχυθούν οι Βοριάδες, φθάνοντας τα 8-9 Μποφόρ στο Αιγαίο με πιθανά προβλήματα με απαγόρευση του απόπλου στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 5-7 βαθμούς, με παγετό στα ηπειρωτικά τη νύχτα και το πρωί. Κατά τον ίδιο, επίσης, τη Δευτέρα, ημέρα των Θεοφανίων αλλά και την Τρίτη, η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχισθεί με εντονότερα φαινόμενα κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα.

Καλλιάνος

“ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ” προβλέπει με χθεσινή ανάρτησή του στο facebook και ο μετεωρολόγος Goalnnhw Kalli;anow kai prosu;eteiq “Μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση η εμμονή (και η διάθεση) να κατέβουν νοτιότερα στην Ευρώπη οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης που θα μας επηρεάσουν από την Κυριακή 5 Ιανουαρίου σταδιακά από βορρά προς το νότο στη χώρα μας. Φαίνεται ότι πριν καν φτάσουν στην περιοχή μας, θα χιονίσει σφοδρά σε πολλές Βαλκανικές περιοχές και αυτό θα είναι το “προεόρτιο” για το τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα στη συνέχεια”.

Κατά τον ίδιο επίσης δεν είναι σίγουρο – αλλά σημειώνουμε ότι πρόκειται για χθεσινή του πρόβλεψη – αν θα είναι ένας χιονιάς της κεντρο-βόρειας Ελλάδας ή της ανατολικής και νότιας και πρέπει να έρθει η Παρασκευή ή το Σάββατο για να υπάρχει πλήρης και ασφαλής εικόνα.

Βάσει των παραπάνω προβλέψεων, λοιπόν, είναι πολύ πιθανόν σε κάποιες περιοχές της χώρας οι σχολικές διακοπές των εορτών να πάρουν…παράταση!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *