Friday , 26 April 2024

“Έρχονται” νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για μικρές επιχειρήσεις από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

“Ανάσα” σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να δώσουν από τον Μάϊο νέα χρηματοδοτικά προϊόντα.

Πρόκειται για πράσινα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια από 80.000 έως 8 εκατ. ευρώ, δάνεια ψηφιακής αναβάθμισης από 25.000 έως 1 εκατ. ευρώ καθώς και δάνεια κεφαλαίου κίνησης επιχειρήσεων – μόνο για επιχειρήσεις που δεν έχουν ξανασυμμετάσχει σε οποιοδήποτε πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) – από 10.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την χρηματοδότηση, το 40% του ποσού του δανείου είναι άτοκο ενώ στο υπόλοιπο 60% παρέχεται επιδότηση ποσοστού 3% στο επιτόκιο για τα δύο χρόνια του δανείου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννη Χατζηθεοδοσίου το 84% των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων μένει εκτός χρηματοδότησης ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό της απόρριψης που παρατηρείται στις αιτήσεις για χορήγηση τραπεζικού δανείου.

«Αυτή η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση επιτείνει το πρόβλημα της ρευστότητας των εν λόγω επιχειρήσεων με αρνητικές συνέπειες στην ευρύτερη λειτουργία της οικονομίας καθώς παρατηρούνται αυξήσεις υποχρεώσεων προς τρίτους, καθυστερήσεις πληρωμών προμηθευτών, φορολογικών υποχρεώσεων και προηγούμενων τραπεζικών οφειλών», υπογράμμισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *