Friday , 19 April 2024

Έρχονται οι “Περσείδες”

Το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας 12 προς Τρίτη 13 Αυγούστου του 2019 θα πραγματοποιηθεί η φετινή καλοκαιρινή «βροχή» διαττόντων («πεφταστέρια»).

Η ουράνια αυτή κοσμική βροχή μετεωρειδών, γνωστή ως «Περσείδες», σημειώνεται κάθε χρόνο μεταξύ 17 Ιουλίου και 24 Αυγούστου και κατά κανόνα κορυφώνεται το διάστημα  9-13 Αυγούστου.

Φέτος, ωστόσο, η παρατήρηση των Περσείδων δεν θα είναι εύκολη, καθώς το φεγγάρι θα κοντεύει να «γεμίσει» (Πανσέληνος στις 15 Αυγούστου).

Ο αναμενόμενος αριθμός διαττόντων υπολογίζεται για φέτος να φτάσει στους 100 ανά ώρα.

Οι Περσείδες είναι βροχή διαττόντων (μετέωρα ή πεφταστέρια όπως είναι κοινώς γνωστά στην παράδοση, τα οποία, σύμφωνα με την λαϊκή δεισιδαιμονία, όταν τα βλέπεις να πέφτουν μπορείς να κάνεις μια ευχή που θα πραγματοποιηθεί). Στην πραγματικότητα δεν είναι αστέρια που «πέφτουν». Πρόκειται για μικρά κομμάτια (μέχρι και σε μορφή σκόνης) τα οποία είναι απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τάτλ και όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες καίγονται εξαιτίας της τριβής με την ατμόσφαιρα μέσα σε δευτερόλεπτα. Όποια από αυτά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης ονομάζονται μετεωρίτες, ενώ όσα είναι τόσο λαμπρά που φαίνονται να σχίζουν τον ουρανό ονομάζονται βολίδες. Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό του Περσέα, δηλαδή φαίνεται σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *