Friday , 29 March 2024

Έρχονται τα πάνω κάτω στην εργασία – Τέλος το 8ωρο με ατομικές συμβάσεις

Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, που φέρνει μεγάλες αλλαγές στις υπερωρίες, στο 8ωρο και στο συνδικαλιστικό νόμο.

Βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η διευθέτηση του ωραρίου εργασίας με συμφωνία εργοδότη- εργαζόμενου. Δηλαδή αντί για οκτάωρο, ο εργαζόμενος να απασχολείται για 10 ώρες, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που η επιχείρηση θα έχει αυξημένη δραστηριότητα. Αυτές οι επιπλέον ώρες, θα «ισοφαρίζονται» εντός εξαμήνου, με μικρότερο ωράριο ή ρεπό ή κανονική άδεια.

Δεύτερο στοιχείο, οι υπερωρίες που για όλους τους κλάδους θα διαμορφωθούν στις 120 ή 150 ώρες τον χρόνο. Σήμερα, στη βιομηχανία το όριο είναι 90 ώρες.

Τρίτο στοιχείο, η ηλεκτρονική ψηφοφορία στα συνδικάτα και η καθιέρωση προσωπικού ασφαλείας στο 40% για απεργίες σε επιχειρήσεις κρίσιμες για το κοινωνικό σύνολο. Το νομοσχέδιο θα φέρει και κανόνες για την τηλεργασία, προβλέποντας μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας.

Βασική πρόταση είναι μία και η πρόταση δεν είναι άλλη από την παράκαμψη των όποιων συμβάσεων εργασίας και των σωματείων και τον καθορισμό 10ωρης ημερήσιας εργασίας με ατομική σύμβαση εργαζόμενου-εργοδότη.

Τι προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο:

1. Κατάργηση του 8ώρου, μέσω της πληρωμής των υπερωριών σε “λιγότερες ώρες εργασίας” σε επόμενο χρονικό διάστημα
2. Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας στην τηλεργασία
3. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις,
4. Απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας
5. Εξίσωση και αύξηση υπερωριών έως και 150 τον χρόνο σε υπηρεσίες και βιομηχανία περισσότερες υπερωρίες
6. Μητρώα μελών στα συνδικάτα,
7. Με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες οι αποφάσεις για απεργίες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *