Friday , 26 April 2024

Έφτασαν στην Ελευσίνα οι 17 Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν από το εμπόλεμο Σουδάν

Προσγειώθηκε σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας το C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε τους 17 Έλληνες ομογενείς που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν, όπου έχει συμφωνηθεί κατάπαυση πυρός για τρεις ημέρες. Τους Έλληνες ομογενείς υποδέχθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωσταντίνος Φλώρος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Ανδρέας Κατσανιώτης. Γιατροί και νοσηλευτές στο αεροδρόμιο της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελευσίνα τους περίμεναν για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες από το Σουδάν.

Η επιχείρηση διάσωσης
Οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος παρελήφθησαν από το Τζιμπουτί στο κέρας της Αφρικής. Στο Ασουάν της Αιγύπτου παραμένει το C-130, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν θα επιχειρήσει και αυτό ή αν θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από στρατιωτικές πηγές, από το Τζιμπουτί αναχώρησαν χθες στις 23:30 τοπική ώρα, οι 17 άτομα (13 Έλληνες, 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων) μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια στο τοπικό γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο, προς το Ασουάν της Αιγύπτου, απ’ όπου στη συνέχεια έφτασαν στην Αθήνα. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τη κυβέρνηση του Τζιμπουτί για τη αμέριστη φροντίδα και παροχή διευκολύνσεων σε κάθε τομέα στους Έλληνες που έφτασαν από το Σουδάν.

Σε εξέλιξη και δεύτερη επιχείρηση

Επίσης, με εντολή της κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) διασωληνωμένου Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Η κατάσταση του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή, ενώ πρέπει να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος θα επιβιβασθεί και ο γιος του (16-17 ετών).

Ενημέρωση των κομμάτων
Για την κατάσταση στο Σουδάν θα ενημερώσει στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *