Wednesday , 24 April 2024

«Έφυγε» η πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής Μυρσίνη Ζορμπά

Σε ηλικία 74 ετών έφυγε από τη ζωή η πρώην υπουργός Πολιτισμού και ευρωβουλευτής Μυρσίνη Ζορμπά. Γεννημένη στην Αθήνα το 1949, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στη Φιλοσοφία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Ρώμης με υποτροφία της ιταλικής κυβέρνησης, επιλέγοντας ως θέμα της διδακτορικής της διατριβής την «Κρατική πολιτική για το βιβλίο», έναν τομέα στον οποίο έμελλε να πρωταγωνιστήσει μερικά χρόνια αργότερα.

Η ζωή της
Η Μυρσίνη Ζορμπά διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού από τον Αύγουστο το 2018 μέχρι και τον Ιούλιο του 2019 με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ευρωβουλευτής την περίοδο 2000-2004 του ΠΑΣΟΚ, μέλος του στενού κύκλου του Κώστα Σημίτη ως διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού. Ηταν η πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (1995-1999) και εκδότρια (εκδόσεις «Οδυσσέας» 1973-1992). Εμπνευστής και του ΕΚΕΒΙ, άφησε πλούσια παρακαταθήκη ως πανεπιστημιακός και συγγραφέας. Το νήμα της ζωής της είχε τη μάχη των ιδεών της Δημοκρατίας και με προσήλωση στο Πανεπιστήμιο, το βιβλίο και την Ευρώπη. Επίσης διετέλεσε ως εξέχον μέλος της αντιδικτατορικής γενιάς στο ΠΑΜ και της Ελληνοευρωπαϊκής Κίνησης Νέων είτε ως μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Εσωτερικού ή της ΕΑΡ στη Μεταπολίτευση.

Η μάχη για τη ζωή
Η περιπέτεια της υγείας της Μυρσίνης Ζορμπά ήταν γνωστή σε έναν ευρύτερο κύκλο, όπως και η αξιοπρέπεια και η μαχητικότητα με την οποία πάλευε μέχρι τέλους. Το θλιβερό αυτό γεγονός έγινε γνωστό με ένα συγκλονιστικό κείμενο που αναρτήθηκε στον προσωπικό της λογαριασμό. Άκρως συγκινητικό ήταν το τελευταίο της κείμενο όπως αναρτήθηκε στη σελίδα της στο facebook. «Η λέξη που ταιριάζει σε αυτόν τον σύντομο ορίζοντά μου είναι η ανυπαρξία. Δεν περιγράφεται, γιατί είναι ένας ου τόπος, ου χρόνος……» Το κείμενο είχε γράψει η ίδια η Μυρσίνη Ζορμπά και το ανάρτησε ο σύζυγός της Αντώνης Λιάκος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *