Friday , 29 March 2024

«Ήχοι… αιώνων» θα… πλημμυρίσουν τη Θεσσαλονίκη – 1.500 χορευτές από 3 γωνιές της πόλης συναντώνται στο Βελλίδειο

Στη γη της Ιωνίας θα μας … ταξιδέψει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), στις 7.00 το απόγευμα, του Σαββάτου, 22 Απριλίου. Όπως λέει στο thesseconomy.gr η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου «η Ομοσπονδία μας πραγματοποιεί την εκδήλωση στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο με τίτλο ‘Χορεία – Ήχοι αιώνων της καθ’ ημάς Ανατολής, δηλαδή, μια ρίζα τρεις πολιτισμοί, Πόντος, Μικρά Ασία, Θράκη’. Σε αυτή την τελετή 1.500 χορευτές και μουσικοί απ’ όλη την Ελλάδα μας ταξιδεύουν στη γη της Ιωνίας. Τα σωματεία που θα συμμετέχουν με τα χορευτικά τους είναι από Πρέβεζα, Καβάλα, Σέρρες, Έβρο από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Αναβίωση δρώμενων στους δρόμους
Ραντεβού σε τρεις… γωνιές της Θεσσαλονίκης δίνουν χορευτές και μουσικοί. Η κυρία Σαχινίδου εξηγεί ότι «οι Πόντιοι χορευτές ξεκινούν στις 6 μ.μ. από τον Λευκό Πύργο. Την ίδια ώρα οι Μικρασιάτες από το γλυπτό του Ζογγολόπουλου, στο Συντριβάνι. Και από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου οι χορευτές της Θράκης. Όλοι αυτοί με συνοδεία οργάνων θα καταλήξουν χορεύοντας στον κεντρικό χώρο της δράσης που είναι το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Καθ΄οδόν θα αναβιώνουν και λαϊκά δρώμενα, τους «Μωμόγερους» οι Πόντιοι και τον «Πουρπούρη» οι Θράκες.

Η αδελφοποίηση
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί η τελετή αδελφοποίησης των τριών Ομοσπονδιών «που είναι μια συνέργεια επί της ουσίας, και ανοίγουμε νέους δρόμους δημιουργικής συνεργασίας με κοινούς στόχους που έχουν να κάνουν με την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας και τη διατήρηση των ηθών και εθίμων μας. Είναι δηλαδή μια παραδοσιακή γιορτή που συμβολίζει το πνεύμα της συναδέλφωσης, της αγάπης και της ομόνοιας. Είναι η πρώτη φορά που ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να ακουστεί περισσότερο η φωνή μας. Η εκδήλωση τελείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού», υπογραμμίζει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου.

Έκθεση φωτογραφίας
Στην είσοδο του Βελλιδείου φιλοξενείται έκθεση φωτογραφιών του Βλάση Αγτζίδη με τίτλο «Τα πρόσωπα της Ιωνίας που έζησαν την καταστροφή της Σμύρνης». «Θα υπάρχουν φωτογραφίες, τυπωμένες σε καμβά, με πρόσωπα που βίωσαν το ιστορικό γεγονός, καθώς και έγγραφα της τότε ελληνικής κυβέρνησης που απαγόρευσαν την έξοδο των ελληνικών πληθυσμών. Δηλαδή είναι μια ιστορική στιγμή για τον προσφυγικό ελληνισμό», αναφέρει συγκινημένη η πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Συναυλία και την Κυριακή
Και την επόμενη μέρα, την Κυριακή, (23/4), στο Βελλίδειο προσθέτει η κυρία Σαχινίδου «έχουμε τη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στις 8.00 το βράδυ με αφηγητή τον Βαλτινό, τη Γλυκερία, τον Λέκκα και άλλους καλλιτέχνες, διότι ο Μίκης Θεοδωράκης έλκει την καταγωγή του από τη μητέρα του η οποία λεγότανε στο επίθετο Πουλάκη και καταγόταν από το Τσεσμέ της Μικράς Ασίας».

*Και στις δύο εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *