Thursday , 25 April 2024

ΑΑΔΕ για φορολογικές δηλώσεις 2023: Πέντε στα δέκα εκκαθαριστικά είναι μηδενικά

«Τρέχει» η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τους Έλληνες πολίτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα περίπου 335.618 δηλώσεις. Από αυτές που υποβλήθηκαν οι 5 στις 10 είναι μηδενικές. Πάνω από 1 στις 4 δηλώσεις είναι χρεωστική με μέσο φόρο καταβολής 735 ευρώ και σχεδόν 2 στις 10 δηλώσεις είναι πιστωτική με φόρο επιστροφής 450 ευρώ. Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τα πιστωτικά σημειώματα που ήδη έχουν λάβει οι φορολογούμενοι, έχουν μπει χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς, για τους τρεις στους τέσσερις φορολογούμενους.

Σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος
Οι φορολογούμενοι που έλαβαν το νέο λογαριασμό της εφορίας και είναι χρεωστικός μπορούν να τον εξοφλήσουν σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου του 2024. Στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος έχει την οικονομική δυνατότητα, αλλά και τη θέληση να πληρώσει εφάπαξ το σύνολο του φόρου τότε θα τύχει έκπτωσης 3% αρκεί αυτό να το πράξει έως τις 31 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία έως τις 30 Ιουνίου προκειμένου να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022.

Φορολογικές δηλώσεις και ΕΝΦΙΑ
Για τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν έως την Τετάρτη (26 Απριλίου) και το εκκαθαριστικό που θα προκύψει είναι πιστωτικό, η επιστροφή φόρου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή 28 Απριλίου, όπως διευκρινίζεται από την ΑΑΔΕ. Όπως έγινε γνωστό, για όσες δηλώσεις υποβληθούν από τις 28 Απριλίου και μετά και τα εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά τότε θα προηγείται συμψηφισμός με οφειλές από ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ, η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο, και Κυριακή, 29 και 30 Απριλίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *