Με αυστηρές κυρώσεις θα βρεθούν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων… ξέχασαν να δηλώσουν στην εφορία πισίνες που έχουν στο ακίνητό τους ή τις έχουν κατασκευάσει παράνομα. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πήρε το «πράσινο» φως για να διασταυρώνει τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων και του Ε9 με τις καταχωρήσεις του Κτηματολογίου, εντοπίζοντας έτσι αδήλωτα ακίνητα και πισίνες.
Με… όπλα την τεχνητή νοημοσύνη και τους αλγόριθμους
Χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι αλγόριθμοι, η ΑΑΔΕ έχει ήδη «σαρώσει» τον ψηφιακό χάρτη της χώρας εντοπίζοντας όλα τα μπλε σημεία και διαχωρίζοντας τις πισίνες από άλλες κατασκευές, όπως τα γήπεδα και θα μπορέσει έτσι να εντοπίσει τους «παραβάτες». Όσοι βρεθούν να διαθέτουν πισίνα την οποία δεν έχουν δηλώσει στην εφορία ή την έχουν κατασκευάσει παράνομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους και πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν έως και για 10 χρόνια πίσω. Με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων, περισσότεροι από περίπου 23.000 φορολογούμενοι διαθέτουν εξωτερική πισίνα, ενώ εκατοντάδες είναι και αυτοί που έχουν στο σπίτι τους εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης.
Η απόφαση
Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, θα διατεθεί η διαδικτυακή υπηρεσία «Διάθεση στοιχείων από το Σύστημα Εθνικού Κτηματολογίου» στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΙΣΟΔΗΜΑ» της ΑΑΔΕ. Μέσω αυτής της υπηρεσίας, η ΑΑΔΕ μπορεί να αποκτά δεδομένα για τις ιδιοκτησίες, τα ακίνητα, τις διευθύνσεις και τις κατασκευές, επιτρέποντας μια πιο αποτελεσματική παρακολούθηση των αδήλωτων πισινών. Η πισίνα θεωρείται βοηθητικός χώρος της κατοικίας και, ως εκ τούτου, επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ, όμοιο με το φόρο που επιβάλλεται σε αποθήκες και γκαράζ. Η ΑΑΔΕ δεν κάνει διακρίσεις και για τις κοινόχρηστες πισίνες σε συγκροτήματα, καθώς το τεκμήριο διαβίωσης ισχύει και γι’ αυτές. Επίσης, η πισίνα αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης, το οποίο ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο, ανεξαρτήτως αν η πισίνα είναι εξωτερική ή εσωτερική. Σε περίπτωση που πρόκειται για συναρμολογούμενη πισίνα ο νόμος δεν κάνει διάκριση, ενώ για τις εσωτερικές πισίνες τα ποσά του τεκμηρίου διπλασιάζονται.
Τα πρόστιμα
Το τεκμήριο διαβίωσης για τις πισίνες είναι κλιμακωτό και ανέρχεται σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τις πισίνες μέχρι 60 τ.μ., ενώ για επιφάνειες άνω των 60 τ.μ. ανέρχεται σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και για μικρές πισίνες, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά ποσά φόρου. Ειδικά για όσους διαθέτουν εσωτερικές πισίνες, το ποσό διπλασιάζεται, καθιστώντας τους υπεύθυνους για μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις. Όσοι βρεθούν να διαθέτουν πισίνα την οποία δεν έχουν δηλώσει στην εφορία ή την έχουν κατασκευάσει παράνομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους και πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν έως και για 10 χρόνια πίσω.