Friday , 19 April 2024

Αγορά εργασίας: Ο πιο επώδυνος Απρίλιος από το 2001, παρά τα μέτρα στήριξης

Τις «αναμενόμενες αρνητικές» επιπτώσεις στην αγορά εργασίας μετά την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για τον Απρίλιο του 2020. Σύμφωνα με αυτά, είναι εμφανές ότι ο Covid-19 επηρέασε δυσμενώς κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, ακυρώνοντας οποιεσδήποτε προσλήψεις κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ιδίως τις προγραμματισμένες εποχικές προσλήψεις στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο 2020 το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης παρουσίασε θετικό πρόσημο μόνο κατά 7.205 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από το 2001. Τον ίδιο μήνα του 2019 το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 110.895 θέσεις απασχόλησης. Παρά το γεγονός ότι όσες εταιρείες εκμεταλλεύθηκαν τα μέτρα στήριξης δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού, είχαμε τον Απρίλιο 68.879 απολύσεις.

Τα πράγματα βεβαίως θα μπορούσαν να είναι και πολύ χειρότερα, εάν δεν υπήρχε δίχτυ ασφαλείας, που ανέκοψε έως έναν βαθμό τις ισχυρές αρνητικές τάσεις απολύσεων που δημιουργήθηκαν από την πανδημία και το lockdown.  

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε δήλωσή του εξέφρασε την  πεποίθηση ότι θα ανακτηθεί το χαμένο έδαφος το 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *