Sunday , 8 February 2026

Αγρότες: Σήμερα το απόγευμα στα μπλόκα αποφασίζουν τα επόμενα… βήματά τους – Νομικά θα κινηθούν οι κτηνοτρόφοι για τα εμβόλια

Σήμερα το απόγευμα, Τρίτη, οι αγρότες σε γενικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιήσουν στα μπλόκα αναμένεται ν’ αποφασίσουν τη στάση τους μετά τη συνάντηση που είχαν χθες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν και οι εκπρόσωποι των αγροτών δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση, είπαν ότι «αναγνωρίστηκε σε μεγάλο βαθμό το δίκαιο των αιτημάτων τους, όμως καλύφθηκαν πίσω από γνωστές δικαιολογίες για δημοσιονομικές συνθήκες και Ε.Ε.».

Θωμάς Μόσχος: «Η κτηνοτροφία οδεύει σε κατάρρευση»
Σε δηλώσεις του έξω από το Μαξίμου ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Καστοριάς και σύμβουλος των κτηνοτρόφων Θωμάς Μόσχος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «βρήκαμε τοίχο». Πρόσθεσε πως «για την κτηνοτροφία δεν θα μπορούσε να έχει πάει χειρότερα η συνάντηση. Δεν απάντησαν στις ερωτήσεις μας. Για εμβόλιο δεν το θέλουν και μας είπαν τα ίδια. Ρωτήσαμε πόσοι πληρώθηκαν βάσει τιμολογίου ζωοτροφών. Ρωτήσαμε για ΟΠΕΚΕΠΕ. Ρωτήσαμε αν υπάρχουν κρούσματα ευλογιάς στην Κρήτη. Δεν απάντησαν στις φήμες. Κι αν μπορούμε σήμερα, αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει την εκτροφή ζώων, δεν απάντησαν. Ο κλάδος μας είναι υπό κατάρρευση και η κυβέρνηση… φυσάει αδιάφορα. Παρουσιάσαμε τα στοιχεία για το εμβόλιο. Θα κινηθούμε νομικά για όσα ανακριβή έχει πει η επιστημονική επιτροπή, γιατί της Ε.Ε. λέει άλλα. Προσωπική μου πρόταση θα ήταν να γίνουμε Γαλλία. Το τί θα γίνει όμως θα αποφασίσουν τα μπλόκα. Δεν γνωρίζουμε αν θα συμμετέχουμε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους κτηνοτρόφους την επόμενη εβδομάδα».

«Αγώνας για επιβίωση»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας τόνισε ότι η κυβέρνηση «καλύφθηκε πίσω από τις γνωστές δικαιολογίες», επικαλούμενη τα δημοσιονομικά και τους περιορισμούς από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με αυτούς τους όρους και τις προϋποθέσεις. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας, συνεχίζουμε τον αγώνα για την επιβίωσή μας». Δυσαρεστημένοι έφυγαν από το Μαξίμου και οι εκπρόσωποι μελισσοκόμων και αλιέων καθώς μίλησαν για «κοροϊδία» της κυβέρνησης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι δεσμεύσεις
Οι αγρότες τόνισαν ότι «ο αγώνας απέδωσε καρπούς αφού έστω και αργά κατάφεραν να λάβουν κάποια δέσμευση». Οι αγρότες των Μαλγάρων άκουσαν τη δέσμευση της κυβέρνησης σχετικά με την ένταξη του ρυζιού στη λίστα των προϊόντων για τα οποία θα δοθεί ενίσχυση ώστε να αναπληρωθεί η απώλεια εισοδήματος. Γεγονός που περιμένουν να το δουν στην πράξη καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμιά ενίσχυση στο συγκεκριμένο είδος καλλιέργειας που παραμένει αδιάθετο στις αποθήκες τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *