Friday , 29 March 2024

Αδιαφορία των αρμοδίων για τα δεκάδες κρούσματα covid-19 μεταξύ των αστυνομικών καταγγέλλει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Δριμείες κατηγορίες για “εγκληματική αδιαφορία” κ.ο.κ. των αρμοδίων για τους δεκάδες αστυνομικούς που νοσούν από covid-19 λόγω της επαφής τους με τους πολίτες απευθύνει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, με επιστολή της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Μιχάλη Καραμαλάκη.

“Ενώ η Θεσσαλονίκη βιώνει τις οδυνηρές συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλει την εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων για την κρατούσα κατάσταση στις αστυνομικές Υπηρεσίες της ΓΑΔΘ”, τονίζεται καταρχάς στην επιστολή, η οποία συνεχίζει: “Πλέον, τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Δεκάδες Αστυνομικοί νοσούν και ακόμα περισσότεροι έχουν τεθεί σε υποχρεωτική καραντίνα. Όπως, θα περίμενε κανείς, η εξέλιξη αυτή θα έπρεπε να έχει ενεργοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό και οι Αστυνομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, να εξετάζονται κατά προτεραιότητα προς όφελος της δημόσιας υγείας.
Τουναντίον, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για την προστασία των συναδέλφων μας. Οι Αστυνομικοί, ακόμα κι αν προέρχονται από Υπηρεσίες που έχουν κρούσματα, συνεχίζουν να έρχονται καθημερινά σε επαφή με αμέτρητους συμπολίτες τους, ενώ παράλληλα πολλοί εξ αυτών απασχολούνται σε φυλάξεις κρατουμένων ασθενών σε νοσοκομεία και στις ειδικές πτέρυγες αυτών. Ο κίνδυνος που προκαλείται είναι διττός, ήτοι κάποιος υγιής συνάδελφός μας ανά πάσα στιγμή μπορεί να ασθενήσει, και κάποιος ασυμπτωματικός ασθενής Αστυνομικός μπορεί εν αγνοία του να μεταδώσει τον ιό σε κάποιον άλλον”.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, επίσης, σύμφωνα με την ΕΑΥΘ – αποτελεί το ότι “σε κεντρική μάχιμη Υπηρεσία, οι 3 συνάδελφοι που μετήγαγαν κρατούμενο που διαγνώστηκε θετικός στον ιό και ήρθαν σε άμεση επαφή μαζί του, αρχικά τέθηκαν σε καραντίνα, στη συνέχεια βγήκαν από αυτή, και εντέλει ξαναμπήκαν. Όλα αυτά έγιναν στη διάρκεια της ίδιας ημέρας και καθώς φαίνεται, η ταλάντευση της Διοίκησης στόχευε στη μη διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας της Υπηρεσίας. Ενέργεια, που αντίκειται στις εσωτερικές διαταγές του Αρχηγείου για ιχνηλάτηση των επαφών και απαρέγκλιτη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία είναι ανεπίτρεπτο ορισμένοι Αξιωματικοί να έχουν παρωπίδες και μόνο μέλημά τους να είναι η συμπλήρωση των δεικτών απόδοσης του προσωπικού”.
Η Ένωση καταγγέλλει, ακόμη, πως ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα είναι η παντελής απουσία του ΕΟΔΥ, τα κλιμάκια του οποίου δεν μεταβαίνουν στις Υπηρεσίες που έχουν κρούσματα παρά τις εκκλήσεις των διοικούντων. Πως άραγε να ερμηνεύσουμε την παράλειψη έλεγχου του προσωπικού μιας Υπηρεσίας με 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα; Η ίδια αδιαφορία επιδείχθηκε και στην περίπτωση ενός κεντρικού Τμήματος που αποτελεί σημείο μεγάλης προσέλευσης για τους πολίτες και τους Αστυνομικούς πολλών Υπηρεσιών της ΓΑΔΘ, και στο οποίο την τελευταία εβδομάδα αρκετοί συνάδελφοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Η διαπιστωθείσα άτυπη εξαίρεση της Ελληνικής Αστυνομίας από την ατζέντα του ΕΟΔΥ γεννά μεγάλα ερωτήματα, ιδίως όταν η ανταπόκρισή του σε κάθε άλλη δημόσια Υπηρεσία ή κοινωνική δομή με ενεργά κρούσματα είναι άμεση.

Για να είναι ελεγχόμενη και διαχειρίσιμη η κατάσταση, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης προτείνει την άμεση ενεργοποίηση και εκπαίδευση των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που απασχολούνται στα πολυϊατρεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να διενεργούν μοριακά τεστ στις Υπηρεσίες που έχουν κρούσματα και τακτικούς προληπτικούς έλεγχους σε όλο το αστυνομικό προσωπικό.

Διαφορετικά, όπως τονίζει, τα επερχόμενα κρούσματα που σήμερα «σιγοβράζουν», θα είναι πολλαπλάσια και τότε δεν θα μπορούν να αγνοηθούν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *