Αντιδράσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις έχει προκαλέσει το νυχτερινό drone show εταιρείας αθλητικών ειδών, με φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης με αποκορύφωμα την εικόνα όπου ένα παπούτσι φαίνεται να «πατά» το μνημείο. Το γεγονός προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού υπέβαλλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου.
Η εισαγγελική παρέμβαση
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αριστείδης Κορέας «έδωσε εντολή για την διενέργεια της έρευνας με αφορμή και τη μηνυτήρια αναφορά του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί διάφορες παραβάσεις του νόμου περί αρχαιοτήτων και άλλες αξιόποινες πράξεις», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Το υπουργείο Πολιτισμού
«Είναι λες και το παπούτσι της εταιρείας κλωτσάει την Ακρόπολη. Αισθητικά είναι πολύ άσχημο» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε ότι «ο σκοπός ήταν να συνδεθεί η συγκεκριμένη διαφήμιση με την Ακρόπολη. Εδώ έχουμε όμως ένα άλλο μνημείο, νεότερο μνημείο αυτή την φορά, το Ζάππειο, που αν μη τι άλλο, η διοίκησή του όφειλε πριν δώσει την άδεια, να ζητήσει έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού».
Στη Διαύγεια
Σε σχετικό έγγραφο που έχει αναρτηθεί στην Διαύγεια αναγράφεται η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ζαππείου «να εκμισθώσει με το αντίτιμο των 380 ευρώ, 200 τ.μ. εξωτερικού χώρου στο πλάι του Ζαππείου Μεγάρου στις 15 Μαΐου 2025, για την διεξαγωγή drone show με σκοπό την προώθηση προϊόντος της εταιρείας».
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης ζητά «έγγραφες εξηγήσεις από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, οι οποίοι παραχώρησαν άδεια σε εταιρεία αθλητικών ειδών για drone show στο Ζάππειο. Η σύμβαση που υπεγράφη και το τίμημα, δυσανάλογο της αξίας και του συμβολισμού του χώρου του Ζαππείου, εδράζονται σε απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο και τιμολογιακή πολιτική αμετάβλητη για σχεδόν 20 χρόνια» υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου.
Η Πολιτική Αεροπορία»
Σύμφωνα με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), η εταιρεία διοργάνωσης της εκδήλωσης φαίνεται πως είχε ενημερώσει τις αρχές για λόγους ασφαλείας. Ο κ. Χρήστος Τσοτούας, διοικητής ΑΠΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων «ακολουθούν τους κανόνες που η ΑΠΑ τους έχει αδειοδοτήσει. Τους υποχρεώσαμε να ενημερώσουν γιατί είναι σε γειτνίαση τόσο με τη Βουλή όσο και με το Προεδρικό Μέγαρο». Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας διερευνά αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα όρια κάτω από τα οποία θα πετούσαν τα περίπου 200 drone.
Η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων
Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, σχετικά με το διαφημιστικό drone show πάνω από την Ακρόπολη, ανέφερε πως «η πτήση έγινε αποκλειστικά και μόνο εντός των χώρων του Ζαππείου», προσθέτοντας ότι το διοικητικό της συμβούλιο «τήρησε την ισχύουσα νομοθεσία και την εγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική για τη συγκεκριμένη μίσθωση».
Η απάντηση της εταιρείας
Η εταιρεία αθλητικών ειδών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η πτήση έγινε εντός των προβλεπόμενων ορίων. «Η πτήση των drones έγινε αυστηρά πάνω από τον χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, σύμφωνα με τις ληφθείσες άδειες, και καμία εικόνα του μνημείου της Ακρόπολης δεν χρησιμοποιήθηκε για διαφημιστικούς ή άλλους σκοπούς» αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
Οι πολιτικές αντιδράσεις
Και πολιτικές αντιδράσεις όμως προκάλεσε το drone show. Για το θέμα εξέδωσαν ανακοινώσεις το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ: «Η εικόνα ενός γιγαντιαίου αθλητικού παπουτσιού να ‘πατά’ την Ακρόπολη μέσω προβολής με drones αποτελεί μια ακόμα θλιβερή υπενθύμιση της ανάγκης για ξεκάθαρα θεσμικά όρια και σεβασμό απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Η Ακρόπολη, παγκόσμιο σύμβολο του πολιτισμού και της δημοκρατίας, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ουδέτερο φόντο για εμπορικές χρήσεις ή ‘έξυπνα’ διαφημιστικά ευρήματα. Ειδικά όταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εν λόγω δράση είτε πραγματοποιήθηκε χωρίς άδεια είτε εκμεταλλεύτηκε θεσμικά κενά και ελλιπή εποπτεία, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο και την ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού. Η επιλογή του ΥΠΠΟ να αρνηθεί άδεια για τα γυρίσματα του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο, καθιστά το ζήτημα ακόμα πιο επιτακτικό. Ποιο είναι τελικά το κριτήριο; Η εμπορική αξία του προϊόντος ή το πολιτιστικό αποτύπωμα του δημιουργού; Ζητούμε:
-Άμεση και σαφή ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με το αν δόθηκε άδεια για τη συγκεκριμένη δράση και από ποιον φορέα.
-Τη θεσμική θωράκιση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων απέναντι στην άναρχη εμπορευματοποίησή τους.
-Διαφανή, ενιαία και αξιοκρατικά κριτήρια στην αξιολόγηση αιτημάτων για χρήση πολιτιστικών χώρων – χωρίς εξαιρέσεις και σκοπιμότητες.
Ο πολιτισμός δεν είναι εργαλείο branding. Είναι ζήτημα ταυτότητας, μνήμης και δημοκρατίας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ όπου αναφέρει ότι «η εικόνα μέσω σμήνους drones του αθλητικού παπουτσιού που ‘πατά’ πάνω στην Ακρόπολη για διαφημιστικούς λόγους, αποτελεί προσβλητική εμπορευματοποίηση του πυρήνα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με ποιο κριτήριο έγινε η αποδοχή μίας τέτοιας πρότασης όταν τον περασμένο μήνα το υπουργείο Πολιτισμού δεν έδωσε άδεια στον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο για τα γυρίσματα της ταινίας του στον αρχαιολογικό χώρο;», ρωτάει η Κουμουνδούρου».