Friday , 26 April 2024

Αθηνά Λινού: “Πρέπει να διερευνηθεί πολύ σοβαρά και σύντομα ο θάνατος της 44χρονης μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca”

“Χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση και χρειάζεται να γίνει πάρα πολύ σύντομα, όχι μόνο για να αποδοθεί δίκαιο στην οικογένεια, αν συμβαίνει κάτι, αλλά κυρίως για να προλάβουμε επόμενα κρούσματα” ανέφερε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ με τον δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη.

Η ίδια συμπλήρωσε : “Είναι τραγικό και λυπάμαι πολύ για την οικογένεια της κοπέλας. Το κλασσικό θρομβοεβολικό σύνδρομο παρουσιάζεται συνήθως μετά το πέμπτο 24ωρο. Η 44χρονη που έχασε τη ζωή της μάλλον δεν έκανε το σύνδρομο αυτό. Μπορεί όμως να επήλθε κάτι άλλο που δεν το ξέρουμε ακόμη. Πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω για να μην έχουμε επανάληψη τέτοιων περιστατικών. Αν επιβεβαιωθεί άλλη παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca πρέπει να ανασταλεί η χρήση του εμβολίου για κάποιο διάστημα ώσπου να δούμε τι γίνεται και διεθνώς. Καμία ζωή δεν πρέπει να θυσιάζεται. Αν υπάρχει επιλογή άλλου εμβολίου γιατί να γίνει αυτό; Αυτή είναι η δική μου θέση”.

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca για τις γυναίκες ηλικίας 30-44 ετών σχολίασε ότι “αν ο κίνδυνος να νοσήσει είναι μικρός για μια 30-44χρονη γυναίκα θα της έλεγα να μην κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca. Αλλά για κάθε εμβόλιο πρέπει να βλέπουμε το ιατρικό και πολιτισμικό ιστορικό του κάθε πολίτη. Μεταξύ του να μην εμβολιαστεί καθόλου κάποιος και να μην εμβολιαστεί σαφώς πρέπει να εμβολιαστεί αλλά αν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει είναι καλύτερα. Αν δεν υπάρχει άλλο εμβόλιο για να κάνει κάποιος, κάνει αυτό που είναι διαθέσιμο αλλά πάντα με την επίβλεψη γιατρού σε περίπτωση που υπάρχει ιστορικό αναφυλαξίας. Η αλλεργία εκδηλώνεται άμεσα μετά από 20 λεπτά περίπου”.

Αναφορικά με τη διαδικασία των εμβολιασμών στην Ελλάδα τόνισε ότι “δεν είμαστε ακόμη στο επίπεδο άλλων χωρών με τους εμβολιασμούς. Αν παραλάβουμε τα εμβόλια εγκαίρως, θα έχουμε ένα καλό ποσοστό στους εμβολιασμούς των ενηλίκων. Δεν είναι δεδομένες οι παραλαβές εμβολίων ως τα τέλη Ιουνίου όμως. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *