Friday , 26 April 2024

Αθηνά Λινού: “Τα παιδιά μεταδίδουν τον κορωνοϊό όσο και οι ενήλικες – Η Πολιτεία πρέπει να βρει τρόπο να ενισχύσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να μειώσει τον αριθμό μαθητών στις τάξεις”

“Η τελευταία νέα  μελέτη λέει ότι τα παιδιά νοσούν και μεταδίδουν όσο και οι ενήλικες απλώς περνούν πιο ήπια τη νόσο. Σε μεγάλο κίνδυνο είναι τα πολύ μωρά κάτω του ενός έτους” ανέφερε μεταξύ άλλων η καθηγήτρια επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του κέντρου PROLEPSIS, Αθηνά Λινού μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο FM100 και στον δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη.

Η κυρία Λινού έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με το ότι παραμένουν ανοικτά τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο. Όπως είπε “οι εκπαιδευτικοί εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο ειδικά οι άνω των 60 ή όσοι έχουν υποκείμενο νόσημα. Τα παιδιά θα το περάσουν ελαφρά αλλά εκθέτουν σε κίνδυνο τις οικογένειές τους. Με 205 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη δεν ξέρουμε πόσα τεστ έγιναν στην πόλη. Αν ήμουν μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας θα εξαντλούσα κάθε δυνατότητα που είχα να πείσω το Υπουργείο Παιδείας να μειώσει τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις και αν δεν γινόταν αυτό θα είχα παραιτηθεί. Το να μην  προσλαμβάνω έκτακτους εκπαιδευτικούς με πρόσχημα τους οικονομικούς λόγους ” όπως γίνεται τώρα, δεν θα το σήκωνε η συνείδησή μου”.

Η κυρία Λινού επανέλαβε τις συστάσεις για σωστή τήρηση των μέτρων αλλά επεσήμανε και τις ευθύνες της Πολιτείας στο ζήτημα του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Όπως σημείωσε “είναι ευθύνη της Πολιτείας να ενισχύσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να μην μπαίνει κανείς σε γεμάτο λεωφορείο. Σε γεμάτο λεωφορείο βάζεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο και για τον λόγο αυτό, εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα κυκλοφορίας περισσότερων αστικών καλό είναι να φοράμε διπλή μάσκα”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *