Saturday , 20 April 2024

Αθ. Τσακρής : “Δεν υπάρχει ανοσία της αγέλης. Ο κορωνοϊός δεν είναι σαν την ανεμοβλογιά ή την ιλαρά” – “Τα λέγαμε αλλά ποιος μας άκουγε” λένε Φαρσαλινός και Γάκης

“Δεν υπάρχει ανοσία αγέλης με τον κορωνοϊό”. Αυτό ανέφερε ο καθηγητής μικροβιολογίας και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τον Μάρκο Δεϊμέζη. Ο ίδιος εξήγησε ότι με τον κορωνοϊό και τη γρίπη δεν μπορεί να υπάρξει ανοσία αγέλης όπως υπάρχει για την ιλαρά ή την ανεμοβλογιά. “Οι κορωνοϊοί έχουν διαφορετική συμπεριφορά και εμφανίζονται ξανά, ωστόσο οι πολίτες με τον εμβολιασμό θωρακίζονται από σοβαρή λοίμωξη και τις παραλλαγές του ιού” σημείωσε.

Η αναφορά του κ. Τσακρή προκάλεσε αντιδράσεις από τους επιστήμονες που ήδη εδώ και μήνες είχαν αναφέρει πώς συμπεριφέρεται ο κορωνοϊός και ότι τελικά ανοσία της αγέλης δεν μπορεί να υπάρξει. “Και ξαφνικά η επιστήμη κάνει μια επαναστατική ανακάλυψη που αλλάζει όλα τα δεδομένα. Δεν μπορεί να υπάρξει ανοσία αγέλης (σχεδόν εξαφάνιση του ιού) με τον SARS-CoV-2. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει από εδώ και πέρα ο αριθμός των κρουσμάτων, πρέπει να επικεντρωθούμε στον αριθμό των νοσηλειών, των διασωληνώσεων και των θανάτων. Όχι, δεν παρουσιάζω την αυθαίρετη και ψεκασμένη εκτίμηση που είχα κάνει στις 22 Φεβρουαρίου 2021 σε εκπομπή του George Sachinis (https://tinyurl.com/7f8njud6). Εγώ τότε έλεγα πράγματα από τη φαντασία μου ότι ο ιός θα γίνει ενδημικός και θα παραμείνει ως πρόβλημα όπως παραμένει και ο ιός της γρίπης. Τώρα μιλάμε για νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, που απλά έτυχε να τις έχω φανταστεί πριν λίγους μήνες. Και μάλιστα ανακαλύψεις που παρουσιάστηκαν σε ένα από τα πλέον πολυφωνικά και αντικειμενικά μέσα ενημέρωσης, τόσο από Έλληνα όσο και από Αμερικανό επιστήμονα” αναφέρει ο δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook και προσθέτει “όλο αυτό το διάστημα μετά την φαντασιόπληκτη εκτίμησή μου, είδαμε πληθώρα ειδικών να παρουσιάζουν διαγράμματα εμβολιασμών και εξαφάνισης των κρουσμάτων, είδαμε άλλους τόσους ειδικούς να προτείνουν και να χειροκροτούν υποχρεωτικότητες και εκβιασμούς σε νέους και σε παιδιά (σήμερα προτάθηκε η υποχρεωτικότητα σε παιδιά από 12 ετών και άνω, από επιστήμονα!), και φυσικά βλέπαμε ως κεντρικό σύνθημα την εξαφάνιση του ιού από τον πλανήτη το γαλαξία και ολόκληρο το σύμπαν. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε επίσης έναν διαγωνισμό συνθημάτων στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με τα εμβόλια, που στην αρχή σε κάνει να απορείς που τόσοι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ του χιούμορ και της γελοιότητας, και στη συνέχεια παραδίνεσαι ψάχνοντας να βρεις όχι τείχος ανοσίας αλλά τοίχο από σκυρόδεμα για να αναπαύσεις με φόρα το κρανίο σου. Λυπηθείτε μας!!!”.

Ο Δρ. Κ.Φαρσαλινός τονίζει ότι “Όταν το Ευρωπαϊκό CDC πριν από λίγες ημέρες συστήνει τον άμεσο και όσο το δυνατόν οριζόντιο εμβολιασμό των ατόμων που έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από COVID, και να μειωθεί το διάστημα αναμονής από την 1η μέχρι τη 2η δόση (https://tinyurl.com/8jcryake), εμείς δεν ασχολούμαστε καθόλου με τους ηλικιωμένους (πλήρως ανεμβολίαστοι σε απαράδεκτα υψηλό ποσοστό), και εκβιάζουμε υγιείς νέους και παιδιά που έχουν απειροελάχιστο κίνδυνο. Την ίδια ώρα, οι Γερμανοί αποφασίζουν και για τους άνω των 60 ετών να προχωρήσουν σε αλλαγή από το AstraZeneca της 1ης δόσης σε mRNA για τη 2η δόση, και μάλιστα σε συντομότερο χρονικό διάστημα μεταξύ των δόσεων (https://tinyurl.com/hfuumwje – σελίδα 14). Φαίνεται να επικαλούνται τόσο το ζήτημα των θρομβώσεων όσο και το ζήτημα της καθυστέρησης αρκετών εβδομάδων από την 1η στη 2η δόση για το AstraZeneca. Ένα μεσοδιάστημα που έχει προκύψει από μελέτη που θα προτιμούσα να μην ξαναχαρακτηρίσω (το είχα σχολιάσει παλαιότερα: https://tinyurl.com/ch5fc9za)”.

Ο Δρ. Κ.Φαρσαλινός ολοκληρώνει την τοποθέτησή του επισημαίνοντας τα εξής : “Η αξιοπιστία, η ειλικρίνεια και η ευθύτητα αποτελούν αναντικατάστατα εργαλεία για τη δημόσια υγεία και για τη διαχείριση μιας κρίσης. Ψέμα στη δημόσια υγεία δεν είχε ποτέ όφελος, και στο τέλος το πληρώνεις ακριβά (https://tinyurl.com/jbudrdyp). Είναι κατανοητό γιατί η αξιοπιστία έχει πιάσει πάτο και γιατί σχεδόν κανείς πλέον δεν δίνει σημασία σε όσες κραυγές ακούγονται. Αντί αυτό να γίνει κατανοητό και αποδεκτό, συνεχίζουν στην ίδια τακτική, με τους ίδιους ανθρώπους, και φυσικά εισπράττουν την ίδια αδιαφορία και αποδοκιμασία. Στο τέλος θα κριθεί, με ξεκάθαρο και ισοπεδωτικό τρόπο, ποιος βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και τότε θα κάνουμε ως κοινωνία το λογαριασμό για τις καταστροφές, τα αίτια και τους υπεύθυνους…”.

Από την πλευρά του και ο χειρουργός μεταμοσχεύσεων και πρώην διοικητής ΑΧΕΠΑ Δ.Γάκης που αναλύει ενδελεχώς όσα συμβαίνουν στο μέτωπο της πανδημίας μετά τα όσα είπε ο κ. Τσακρής στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ έγραψε τα εξής: ”Έπαθε πλάκα ο παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ακούγοντας τον κορυφαίο επιδημιολόγο Τζέφρι Σέιμαν να λέει ότι δεν θα επιτευχθεί ανοσία αγέλης, γιατί πολύ απλά δεν υφίσταται για τους κορωνοϊούς όπως και για τους ιούς της γρίπης! Καπάκι το επανέλαβε και ο καθηγητής Τσακρής που ακολούθησε (με είχε επιβεβαιώσει δημόσια πριν μήνες όταν το είπα δημόσια και το δημοσίευσε στην Καθημερινή). Τότε, ο παρουσιαστής, ένιωσε το πάτωμα να φεύγει κάτω από τα πόδια του και τον ρώτησε τι εννοεί; Ο καθηγητής Τσακρής το ξαναείπε! Πάει ο μύθος του 60% μετά του 70% του 80% και του 85% εμβολιασμού που «απαιτείται» για την ανοσία αγέλης…ΠΑΕΙ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ…ΑΣΚΟΜΗ ΤΡΈΧΟΥΝ. Αύριο αυτοί που με επιτιμούσαν και με έβριζαν θα μου πουν ότι… μας το έλεγαν…Καθίστε αναπαυτικά και σπάστε πλάκα με τους γυμνοσάλιαγκες των παραθύρων που έμαθαν να αναρριχώνται με το σάλιο και το γλύψιμο και το κόλλημα” αναφέρει ο κ. Γάκης.

Πάντως, ο κ. Τσακρής τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε lockdown, χρειάζεται χαλάρωση στην κοινωνία και την οικονομία και συνεπώς πρέπει να επικεντρώσουμε στην προστασία των ευπαθών ομάδων. Κάλεσε όσους έχουν φόβους να τους ξεπεράσουν και να εμβολιαστούν καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο θα προστατευθούν από τα επόμενα επιδημικά κύματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *