Monday , 24 June 2024

Αιμοδοσία από μέλη και φίλους του διοργανώνει αύριο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Τη 12η εθελοντική αιμοδοσία του διοργανώνει αύριο, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας την προσπάθεια ενίσχυσης της τράπεζας αίματος που δημιούργησε το 2013.

Η αιμοδοσία θα λάβει χώρα στα γραφεία του Συλλόγου (Εθνικής Αντιστάσεως 173-175), από τις 14:30 έως τις 18:00, είναι ανοιχτή για τα μέλη του Συλλόγου, τις οικογένειές τους, τους υπαλλήλους των φαρμακείων και του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.), αλλά και για φίλους και γνωστούς και διοργανώνεται σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος»,  η οποία στηρίζει τους φαρμακοποιούς σε κάθε αιμοδοσία που διοργανώνουν.

Ταυτόχρονα με την αιμοδοσία θα πραγματοποιείται από το Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» και δειγματοληψία για μυελό των οστών. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και το μόνο που χρειάζεται είναι να δώσετε δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σιέλου). Πρόκειται για μια νέα συνεργασία που αρχίζει ο ΦΣΘ με το Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» που δραστηριοποιείται στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη δωρεά μυελού των οστών. Μάλιστα από το 2014 έθεσε σε λειτουργία την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών που καλύπτει τις ανάγκες ασθενών, παιδιών και ενηλίκων, οι οποίοι χρειάζονται μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

 «Ακόμη μία αιμοδοσία, ακόμη μία προσπάθεια, ακόμη μία ελπίδα. Παρόλο που είναι γνωστό ότι με την αιμοδοσία σώζουμε ζωές, δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να προσφέρουμε απλόχερα ελπίδα σε όσους την χρειάζονται. Γιατί η αιμοδοσία είναι μια πράξη αγάπης, ελπίδας και κοινωνικής ευαισθησίας. Δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτε δεδομένο, δεν γνωρίζουμε πότε η ανάγκη θα μας χτυπήσει την πόρτα, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», δηλώνει ο υπεύθυνος της τράπεζας αίματος του ΦΣΘ, μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ, Θάνος Αλειφτήρας.

Οδηγίες για αιμοδότες

Όσοι επιθυμούν να αιμοδοτήσουν, καλό είναι να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:

•Να έχετε οπωσδήποτε μαζί σας είτε τον ΑΜΚΑ σας είτε την αστυνομική ταυτότητα.

• Επειδή η ώρα διεξαγωγής της αιμοδοσίας είναι το μεσημέρι, πρέπει να έχετε φάει κάτι ελαφρύ (ένα τοστ ή ένα σάντουιτς) μισή με μία ώρα πριν την αιμοδοσία. ΟΧΙ μεσημεριανό (στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να περάσουν 2-3 ώρες). Δεν πρέπει να είστε νηστικοί ούτε να έχετε παραλείψει το πρωινό σας.

• Δεν πρέπει να βρίσκεστε υπό αγωγή φαρμάκων, διότι αυτό αυτόματα σας αποκλείει από την αιμοδοσία. Ειδικά όσοι πάσχουν από υπέρταση και η πίεσή τους είναι ρυθμισμένη με αντιϋπερτασικά φάρμακα πρέπει να παραλείψουν την αγωγή τους για 1-2 μέρες πριν την αιμοδοσία. Το ίδιο ισχύει και για όσους πάσχουν από υπερχοληστεριναιμία.

• Όσοι λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, τα οποία δεν αποτελούν τμήμα κάποιου θεραπευτικού σχήματος, καλό είναι να τα διακόπτουν 3-4 μέρες πιο πριν.

• Όσοι είναι υπό αγωγή για τον υποθυρεοειδισμό, το πρωί της αιμοδοσίας δεν πρέπει να λάβουν το χάπι τους. Μπορούν να το πάρουν αφού αιμοδοτήσουν.

• Αποκλείονται από την αιμοδοσία όσοι: παίρνουν β-αποκλειστές, έχουν κάποια αλλεργία σε έξαρση, πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα (έκζεμα, ψωρίαση, Hashimoto, Crohn κτλ) και οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως.

• Αποκλείονται επίσης όσοι έχουν κάνει μέσα στους τελευταίους έξι (6) μήνες βελονισμό, μικροεπεμβάσεις, τατουάζ, piercing.

• Επίσης θα πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο από την κατανάλωση αλκοόλ.

• Πάντοτε στην αιμοδοσία παρευρίσκεται γιατρός που έχει την ευθύνη της επιλογής των αιμοδοτών και είναι ο πλέον αρμόδιος για να απαντήσει σε όποιες απορίες μπορεί να έχετε.

• Την ημέρα της αιμοδοσίας πίνουμε πολλά υγρά, τόσο πριν όσο και μετά την αιμοδοσία.

Για την αποφυγή ταλαιπωρίας, οι αιμοδότες καλό είναι να γνωρίζουν ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες που εστάλησαν από την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», οι περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα για ελονοσία και από τις οποίες δεν επιτρέπεται κάποιος να αιμοδοτήσει είναι οι εξής: Σίνδος, Διαβατά και γενικότερα περιοχές του δήμου Δέλτα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *