Friday , 29 March 2024

Ακριβότερος ο καφές στα πλαστικά ποτήρια από το 2021 κατά 4 λεπτά

Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία ενσωματώνεται σχετική κοινοτική οδηγία, για τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών ποτηριών και περιεκτών τροφίμων κατά 30% έως το 2024 και κατά 60% έως το 2026.

Το νέο πλαίσιο, θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2021. Προβλέπει μεταξύ των άλλων και την επιβολή τέλους -προσδιορίζεται στα 4 λεπτά συν ΦΠΑ για τα πλαστικά  ποτήρια όπως π.χ. του καφέ, και τους περιέκτες τροφίμων που διατίθενται σε τελικά σημεία πώλησης (μαγαζιά delivery καφέ, καντίνες, εστίαση κτλ) κι όχι σε σούπερ μάρκετ.

Υπολογίζεται ότι τέτοιου είδους προϊόντα καθημερινά “καταναλώνονται” κατά 1 εκατομμύριο. Όπως ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης “έχουμε 1 εκατομμύριο κυπελλάκια του καφέ κάθε μέρα, 2,5 δισ. κάθε χρόνο μπουκάλια. Το 80% της ρύπανσης στις θάλασσες οφείλεται στα πλαστικά. Κι από αυτό το 80% το 50% προέρχεται από τα πλαστικά μιας χρήσης”.

Εκτός από την επιβολή τέλους στη χρήση πλαστικών ποτηριών μιας χρήσης, το νομοσχέδιο προβλέπει και ανταμοιβή στους καταναλωτές που επιστρέφουν τα πλαστικά μπουκάλια στα τελικά σημεία πώλησης.

Έως τις 5 Ιουνίου 2023 θα πρέπει να δημιουργηθούν τα ειδικά συστήματα που θα αναλάβουν την ανακύκλωση συσκευασιών.

Σε ένα χρόνο από σήμερα σταματούν να διατίθενται: καλαμάκια, μαχαιροπίρουνα, πιάτα από φελιζόλ, κύπελλα από φελιζόλ, περιέκτες ποτών από φελιζόλ, αναδευτήρες, μπατονέτες, στηρίγματα μπαλονιών, πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά (οξοδιασπώμενα). Η απαγόρευση θα ξεκινήσει 6 μήνες νωρίτερα για τον δημόσιο τομέα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *