Τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και κορυφώνεται αυτό το σαββατοκύριακο η κίνηση στην αγορά με τους καταναλωτές να ψωνίζουν τα απαραίτητα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η κίνηση στο Καπάνι Θεσσαλονίκης έχει αρχίσει να… ζεσταίνεται, αναμένεται αύριο να αυξηθεί και να κορυφωθεί, όπως πάντα, τελευταία ημέρα, Παραμονή των Χριστουγέννων.
Η τιμή ανάλογη με την ποιότητα
Όπως είπε στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης Νίκος Μπαλαμπανίδης «την τιμητική τους για τις μέρες των γιορτών έχουν το χοιρινό και η γαλοπούλα. Οι τιμές τους παραμένουν σταθερές. Στο χοιρινό δεν έχουμε κάποια αύξηση σε σχέση με πέρσι. Όσον αφορά την τιμή του χοιρινού το θέμα είναι υποκειμενικό», λέει ο πρόεδρος των κρεοπωλών κ. Μπαλαμπανίδης. Και διευκρινίζει «όταν έχουμε διαφοροποίηση ποιότητας έχουμε και διαφοροποίηση τιμής. Δηλαδή το χοιρινό μπορείς να το βρεις από 6 ευρώ -12 ευρώ το κιλό. Η τιμή του εξαρτάται από το κομμάτι του χοιρινού που θα επιλέξει ο καταναλωτής. Για παράδειγμα το κότσι έχει 4,90 ευρώ, ενώ το ψαρονέφρι έχει 14 ευρώ. Μόνο στο μοσχάρι υπάρχει μια μικρή αύξηση στο μοσχάρι γιατί αγοράζουμε ακριβότερα», λέει ο κ. Μπαλαμπανίδης. Κι όπως εξηγεί «το διάστημα των τελευταίων δύο μηνών το μοσχάρι έχει ανέβει χονδρικά κατά περίπου 10%». Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι οι τιμές δεν θα διαφοροποιηθούν για την περίοδο των εορτών». Όσον αφορά τη γαλοπούλα κοστίζει από 8 ευρώ έως 10 ευρώ το κιλό, τα αμνοερίφια κυμαίνονται από τα 13,5 ευρώ μέχρι και 16,5 ευρώ στα κρεοπωλεία.
Το «καλάθι των Χριστουγέννων»
Οι καταναλωτές μπορεί να επιλέξουν είτε το «καλάθι των Χριστουγέννων» στα σούπερ μάρκετ, με την τιμή της γαλοπούλας αν είναι περίπου στα 5 και των αμνοεριφίων έως 13 ευρώ. «Υπάρχει επάρκεια. Ο κόσμος να μη φοβάται και να μην ακούει τις φήμες για ανεπάρκεια κρέατος. Θα υπάρχουν από όλα τα είδη και πουλερικά και χοιρινό και μοσχάρι και αμνοερίφια», είπε ο, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών Σάββας Κεσίδης.
Ακριβότερο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών, το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι ακριβότερο από 4,3% έως και 5,8%, αφού για το τραπέζι από 6 μέχρι 8 άτομα θα κοστίσει από 107 ευρώ μέχρι 148 ευρώ.