Thursday , 18 April 2024

Αλεξανδρούπολη: Μήνυμα αμοιβαίας βούλησης εμβάθυνσης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ από Τζ.Πάιατ και Ν.Παναγιωτόπουλο

Η αμοιβαία θέληση Ελλάδας και ΗΠΑ να εμβαθύνουν την στρατηγική τους συνεργασία, μέσω της επικαιροποιούμενης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας τονίστηκε σήμερα από την Αλεξανδρούπολη δια στόματος τόσο του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, όσο και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Παιατ, στο πλαίσιο της παρουσίας τους στο λιμάνι της πόλης για την άσκηση DEFENDER-Europe 21.

Τζ.Πάιατ

“Οι κοινές μας ασκήσεις και επισκέψεις πλοίων τις τελευταίες εβδομάδες υπογραμμίζουν τον επιταχυνόμενο ρυθμό της στρατιωτικής μας σχέσης, η οποία έχει ως βάση την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Αυτές οι δεσμεύσεις δείχνουν στον κόσμο ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται δίπλα- δίπλα στην υποστήριξη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, όπως εδώ και 200 χρόνια», τόνισε ο κ.Πάιατ, προσθέτοντας ότι η άσκηση DEFENDER-Europe 21 αναδεικνύει ειδικότερα τη στρατηγική τοποθεσία της Αλεξανδρούπολης και του λιμανιού της ως κρίσιμο πλεονέκτημα. Λίγο νωρίτερα είχε επίσης επισημάνει ότι έχει επισκεφτεί την Αλεξανδρούπολη “έξι φορές μέχρι τώρα, επειδή αυτή η πόλη διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στους κοινούς στόχους των χωρών μας, αναφορικά με την αύξηση της Ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”. 

Αυτή η μεγάλης κλίμακας άσκηση υπό την ηγεσία του στρατού των ΗΠΑ, που αποτελείται από περισσότερες από 28.000 πολυεθνικές δυνάμεις από 26 έθνη – επισήμανε στη συνέχεια ο πρέσβης των ΗΠΑ – έχει σχεδιαστεί για να χτίσει την ετοιμότητα και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των ΗΠΑ, των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των στρατιωτικών εταίρων σε μια ευρύτερη περιοχή επιχειρήσεων και εξέφρσε την ικανοποίηση του για τη φιλοξενία αλλά και τη συμμετοχή όπως Ελλάδας στη σημαντική αυτή ετήσια άσκηση, η οποία –μεταξύ άλλων- αποδεικνύει, όπως τόνισε, τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ παρούσες σε Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα

“Όπως δείχνει αυτή η άσκηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν παρούσες στις περιοχές των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας και θα παράσχουν βοήθεια στην αποτροπή πιθανών αντιπάλων σε υπεράσπιση των συμμάχων μας”, συμπλήρωσε ο κ. Πάιατ, ο οποίος, όπως γνωστοποίησε στη συνέχεια, θα επισκεφθεί την Ξάνθη και το Πετροχώρι αργότερα μέσα στον μήνα για την άσκηση INTERNATIONAL RESPONSE-CΕNTAUR 21.

Για τους διαγωνισμούς ιδιωτικοποίησης των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας

“Είμαι περήφανος που έχουμε δύο ισχυρούς πλειοδότες των ΗΠΑ, τη BlackSummit και την Quintana, για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμένων της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Αυτά τα λιμάνια υποστηρίζουν μια κρίσιμη ενεργειακή υποδομή στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης, η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο για μια τελική επενδυτική απόφαση με την κατασκευή να ξεκινάει αργότερα μέσα στο έτος”, σημείωσε επίσης ο κ.Πάιατ αναφερόμενος στους τρέχοντεςδιαγωνισμού αξιοποίησης των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

Ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτήρισε περαιτέρω τον FSRU “σημαντικό παράδειγμα της βαλκανικής συνεργασίας για τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών ενέργειας”, εξέφρασε την ικανοποίησή του που υπάρχει πλέον μερίδιο ιδιοκτησίας των ΗΠΑ στην Gastrade, την εταιρεία που αναπτύσσει τον FSRU και πρόσθεσε: “Ελπίζουμε ότι ορισμένα από τα συμβόλαια FSRU θα πάνε στους προμηθευτές LNG των ΗΠΑ, βασιζόμενοι στις τάσεις του περασμένου έτους και τον σημαντικό ρόλο του LNG ως γέφυρα για ένα πιο πράσινο μέλλον”. Σημείωσε επίσης ότι ο FSRU και το εργοστάσιο παραγωγής φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης είναι επίσης «σημαντικά εργαλεία για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», επισημαίνοντας πως «θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που καταργούν σταδιακά την παραγωγή άνθρακα, ένα σημαντικό βήμα και παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο».

Κλείνοντας, ο Αμερικανός πρέσβης ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη σταθερή δέσμευσή της στην περιφερειακή σταθερότητα και ιδιαίτερα για την υποστήριξή της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων και σημείωσε πως ο διμερής στρατηγικός διάλογος και η επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας «θα συνεχίσουν να προσφέρουν ευκαιρίες για αμοιβαία επωφελή συνεργασία καθώς προχωράμε τη συμμαχία μας στο επόμενο επίπεδο με τη διοίκηση του Μπάιντεν». Μια δυνατότερη και πιο ασφαλής Ελλάδα, επίσης, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρέσβης των ΗΠΑ έχει υπάρξει σημαντική ιστορικά για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ν.Παναγιωτόπουλος

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι “Ελλάδα και ΗΠΑ, ΗΠΑ και Ελλάδα έχουμε την κοινή θέληση να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την στρατηγική μας αμυντική σχέση, ώστε να διασφαλίσουμε αφενός τη διατήρηση ισχυρών, αποτελεσματικών και διαλειτουργικών αμυντικών δυνάμεων, αλλά αφετέρου να προωθήσουμε ταυτοχρόνως την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της πατρίδας μας”.

Περαιτέρω ανέδειξε τη σημαντικότατη – όπως τόνισε – συμβολή και δέσμευση των ΗΠΑ και ιδιαίτερα του κ.Πάιατ στη ανάπτυξη της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας και τόνισε ότι η αναθεωρημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας θα αποδεικνύει ακ΄μη περισσότερο στην πράξη την εντεινόμενη και εμβαθυνόμενη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ.

“Όλοι γνωρίζετε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή με μεγάλη στρατηγική σημασία, Αυτό το γεγονός προσφέρει αυξημένες ευκαιρίες για σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία. Ταυτόχρονα, όμως, συνοδεύεται από κοινές προκλήσεις ασφάλειας, απειλές ως προς την ασφάλεια και άλλους παράγοντες που πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα και θα έλεγα με ενότητα από τα εμπλεκόμενα μέρη. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος, ισχυρός και συνεπής σύμμαχος και παραμένει διαχρονικός πυλώνας σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Επιδιώκουμε πάντοτε συνεργασίες και σχέσεις που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας”, κατέληξε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Πρόεδρος της ΟΛΑ Α.Ε.

Προλογίζοντας και καλωσορίζοντας τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους ΗΠΑ και Ελλάδας ο πρόεδρος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολη, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, τόνισε ότι “το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με την παρουσία και συνδρομή των ΗΠΑ κεφαλαιοποιεί ταχύτατα το γεωστρατηγικό και εμπορικό του χαρακτήρα και διαδραματίζει σταδιακά πρωτεύοντα ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις με τη δημιουργία νέων εμπορικών και ενεργειακών διαδρόμων, οδικές & σιδηροδρομικές συνδέσεις με τους λιμένες της Μαύρης Θάλασσας που διασφαλίζουν για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ικανό στρατηγικό βάθος σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη, με τη μεταφορά των φορτίων να πραγματοποιείται οικονομικότερα, ταχύτερα και ασφαλέστερα.

Με επιταχυντή των εξελίξεων την αμερικανική παρουσία και με ισχυρή τη βούληση της Ελληνικής Κυβέρνησης συντελείται με επίκεντρο το λιμάνι ένας μετασχηματισμός της περιοχής σε εμπορικό, ενεργειακό και στρατιωτικό περιφερειακό κόμβο, κρίσιμο για την ασφάλεια και την ανάπτυξη τόσο της Ελλάδος όσο και της Ευρώπης.Κρίσιμος και καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας της διαδικασίας αποτελούν οι άνθρωποι -πολίτες και στρατιωτικοί- των δύο χωρών, που εργάζονται εντός και εκτός του λιμένα και υλοποιούν τις εθνικές πολιτικές καθώς υποστηρίζουν με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα τις επιμέρους στρατιωτικές -κατά κύριο λόγο- επιχειρήσεις. Όλοι εμείς.

Εξοχότατε Πρέσβη, σας άκουσα να λέτε πρόσφατα ότι είστε υπερήφανος για το γεγονός ότι οι δυνάμεις μας έχουν μάθει να δουλεύουν μαζί. Θα πρέπει να συμπληρώσω ότι στην Αλεξανδρούπολη, Έλληνες και Αμερικανοί, πολίτες και στρατιωτικοί, έχουμε μάθει να ζούμε μαζί, να σκεπτόμαστε με τον ίδιο τρόπο μαζί, να ενεργούμε μαζί. Είναι αυτές οι κοινές αξίες και τα ιδανικά των λαών μας που λειτουργούν ως καταλύτης στις επαγγελματικές και κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων μας στη Θράκη και την Αλεξανδρούπολη και καθορίζουν (ή επηρεάζουν) με τη σειρά τους την ίδια τη σχέση Ελλάδος – Ηνωμένων Πολιτειών η οποία σταδιακά επεκτείνεται, ενδυναμώνει περαιτέρω και εμβαθύνει.Στα διακόσια χρόνια ελεύθερης Ελλάδας, εμείς οι άνθρωποι του λιμένα Αλεξανδρούπολης νιώθουμε ιερό το καθήκον της συνεισφοράς μας στην ανάπτυξη και την ασφάλεια της πατρίδας μας και εργαζόμαστε σκληρά στην οικοδόμηση του μέλλοντος της ακριτικής περιοχής μας.

Καλωσορίσατε!!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *