Του Γ. Κατσιάνη
Μετά από μια μακρά περίοδο ήπιας προσαρμογής στο μεταναστευτικό, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανεβάσει στροφές και τόνους.
Η απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τα σύνορα και να ωθήσει χιλιάδες πρόσφυγες προς τον Έβρο, αποτέλεσε την αφετηρία για την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής στο μεταναστευτικό.
Έτσι, μέσα σε τρία 24ωρα, άναψε το «πράσινο φως» για την μετακίνηση αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων στην ελληνοτουρκική μεθόριο, το ΚΥΣΕΑ έλαβε δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων και ξεκίνησαν ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε Έβρο και ανατολικό Αιγαίο.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ μεταβαίνουν αύριο, Τρίτη στον Έβρο ενώ θα πραγματοποιηθεί και έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., μετά από ελληνικό αίτημα.
Τα επόμενα βήματα
Ωστόσο, οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι κρίσιμες για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεδομένου ότι η Άγκυρα αποφάσισε για άλλη μια φορά να χρησιμοποιήσει τρία εκατομμύρια πρόσφυγες, ως μέσο πίεσης προς την Ε.Ε και όχι μόνο.
Η καθημερινή είσοδος εκατοντάδων προσφύγων στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί την ανατολική πύλη εισόδου της Ε.Ε., είναι ένα φαινόμενο που αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, με τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών της χώρας να είναι οι κύριοι αποδέκτες των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.
Ωστόσο, η χρήση πλωτού φράγματος, το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη θα καθυστερεί την άφιξη των μεταναστών στα νησιά, δεν φαντάζει ως ιδανική λύση.
Επίσης, η δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης σε νησιά, όπως η Μυτιλήνη, όπου αυτή την στιγμή βρίσκεται η μεγαλύτερη δομή για πρόσφυγες στην Ευρώπη (Μόρια), δεν συγκεντρώνει την αποδοχή των περισσότερων κατοίκων, αν λάβει κανείς υπόψη του τα πρόσφατα επεισόδια.
Αντίθετα, το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων στον Έβρο ενίσχυσε την εικόνα της κυβέρνησης, αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων, παρά την παρατεταμένη ένταση στην περιοχή ενώ έστειλε και μήνυμα αποφασιστικότητας στην Άγκυρα.
Συνεπώς, το ερώτημα είναι αν μπορούν να «κλείσουν» τα θαλάσσια σύνορα της χώρας;
Αν και η απάντηση φαντάζει αρνητική, αυτό που πρέπει να σκεφτεί κανείς είναι ότι στην πολιτική όλα εξαρτώνται από την βούληση της κυβέρνησης να κάνει και πάλι την υπέρβαση, όπως έκανε και στον Έβρο, θέτοντας σε εφαρμογή μέτρα που ενδεχομένως να εκπλήξουν πολλούς από εμάς.
Άλλωστε, η υιοθέτηση μιας αποφασιστικής πολιτικής στο μεταναστευτικό αποτελεί αυτή την στιγμή, το κρυφό «χαρτί» της κυβέρνησης με το οποίο κατάφερε να ανακόψει την φθίνουσα πορεία της με μια σειρά από ατυχείς χειρισμούς της (ΜΑΤ στα νησιά, αναδρομικά συντάξεων) και να ανακάμψει δημοσκοπικά, όπως αποτυπώνεται και στις «κρυφές» δημοσκοπήσεις του Μαξίμου.