Thursday , 25 April 2024

“Αλληλεγγύη και όχι ελεημοσύνη σε όσους έχουν ανάγκη”

Γράφει ο Παναγιώτης Κοκκόρης, Υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

Στην εθνική κάλπη που ακολουθεί το ναυάγιο των ευρωεκλογών σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις θεωρείται βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο πρωθυπουργός θα είναι πρωταγωνιστές σε έναν νέο πολιτικό Τιτανικό.

Θεωρείται βέβαιο ότι σύντομα θα βρεθούν στον βυθό της πολιτικής σκηνής όχι μόνο διότι ο πρωθυπουργός ακόμη κι όταν βγήκε να παραδεχθεί την ήττα του κι εκείνη την ώρα κουνούσε το δάκτυλο και με άκρως αλαζονικό τρόπο έλεγε στο 80% περίπου του ελληνικού λαού που δεν τον ψήφισε ότι έκανε λάθος.

Όχι μόνο διότι η πρώτη –και κατά τα φαινόμενα τελευταία- φορά (δήθεν) αριστερή κυβέρνηση διέλυσε τη μεσαία τάξη με φόρους και εισφορές, ούτε μόνο διότι επαίρεται για τα ματωμένα πλεονάσματα, ούτε επίσης μόνο διότι δεν πείραξε καθόλου τις ελίτ, διότι ανέχθηκε τις ακροβασίες ενός άσχετου υπουργού Οικονομικών και τις αλχημείες του Κατρούγκαλου και της Αχτσιόγλου που διέλυσαν το ασφαλιστικό σύστημα και με μπαλώματα προσπαθούν να το κρατήσουν όρθιο.

Θα ναυαγήσει κυρίως διότι εκτός των άλλων άρχισε να μοιράζει φιλοδωρήματα βαφτίζοντάς τα κοινωνική πολιτική. Ο κόσμος δεν είναι χαζός και καταλαβαίνει, τους πήρε χαμπάρι τους τιμώρησε και θα τους τιμωρήσει ακόμη περισσότερο. Γιατί ο κόσμος δε θέλει 50άρικα πριν από την κάλπη. Θέλει σοβαρή διακυβέρνηση!

Το κατά πόσον η κοινωνική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κοινωνική –διότι πολιτική σίγουρα δεν ήταν- και όχι εξυπηρέτηση της… παρέας, φαίνεται από το οδυνηρό ποσοστό των αυτοκτονιών των συνανθρώπων μας που δυστυχώς επί ΣΥΡΙΖΑ αντί να μειωθεί αυξήθηκε ακόμη περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ ότι το 2015 μετά τη θριαμβευτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την κατάρρευση των ελπίδων του κόσμου σημειώθηκε θλιβερή πρωτιά με 613 αυτοκτονίες, ενώ το πρώτο εννιάμηνο του 2016, σημειώθηκαν 349 αυτοκτονίες και 513 απόπειρες.

Βεβαίως τα ανησυχητικά αυτά φαινόμενα δεν οφείλονται μόνον εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Πρόκειται για πολυπαραγοντικό φαινόμενο που σχετίζεται με την σύγχρονη ζωή, το άγχος της καθημερινότητας, την κοινωνική απόρριψη ή ακόμη και την αύξηση ψυχικών νόσων, ουσιαστικά, όμως πρόκειται για την έλλειψη, την παντελή απουσία κράτους πρόνοιας και αλληλεγγύης.

Η Νέα Δημοκρατία βλέπει την κοινωνία μας και τους συμπολίτες μας ανθρωποκεντρικά και όχι με ψηφοθηρικό τρόπο ή σκοπό, αλλά με σχέδιο και προγραμματισμό ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα, να δώσουμε τη δυνατότητα να ανακουφιστεί η αγωνία και ο πόνος (ψυχικός και σωματικός), να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί μια πραγματική ομπρέλα προστασίας για όλους εκείνους που έχουν την ανάγκη μας. Για τον σκοπό αυτό:

  • Αυξάνουμε στο 1 δις ευρώ τον προϋπολογισμό για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ώστε να χορηγείται αυτό άμεσα σε 800 χιλιάδες συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.
  • Αυξάνουμε κατά 200 εκατομμύρια ευρώ τον προϋπολογισμό για τα επιδόματα ανεργίας και επανακαθορίζουμε τα κριτήρια απονομής ώστε να τα λαμβάνουν πολλοί περισσότεροι
  • Προωθούμε πρόγραμμα απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων για 50 χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους.
  • Προωθούμε πολιτικές ίσων ευκαιριών για άτομα με αναπηρία, με μέτρα όπως η θεσμοθέτηση της ειδικότητας του προσωπικού βοηθού και η ενίσχυση της «ανεξάρτητης διαβίωσης».
  • Καθιερώνουμε προγράμματα σπουδών για τις σχολικές δομές ειδικής αγωγής προσαρμοσμένα στο είδος της αναπηρίας και τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που συνεπάγεται.
  • Αξιοποιούμε σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διαθέσιμα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται για να δοθούν για την άμβλυνση του προβλήματος των αστέγων.

Όλα αυτά δεν είναι λόγια, θα γίνουν πράξεις! Στεκόμαστε δίπλα σε αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη γιατί δεν νοείται η ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή και κοινωνική συνοχή χωρίς κοινωνική αλληλεγγύη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *