Friday , 19 April 2024
Migrants are seen during clashes with Greek police, at the Turkey's Pazarkule border crossing with Greece's Kastanies, in Edirne, Turkey, February 29, 2020. REUTERS/Huseyin Aldemir

Αμείωτη η ένταση στον Έβρο – 13.000 μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σύμφωνα με τον ΔΟΜ – Προκλητικό μήνυμα Ερντογάν

Καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι οργανωμένες προσπάθειες παραβίασης των ελληνικών συνόρων στον Έβρο. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εκτιμά πως έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Ελλάδας περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες μετά την απειλή του Ερντογάν ότι θα αφήσει να περάσουν πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη.

«Από τις έξι το πρωί χθες, μέχρι τις έξι το πρωί σήμερα αποτράπηκε η είσοδος στην ελληνική επικράτεια (σε όλο τον Έβρο) σε 9.972 άτομα. Έγιναν 73 συλλήψεις και σχηματίστηκαν δικογραφίες», τόνισαν κυβερνητικές πηγές. «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπαίνουν στην διαδικασία να περιορίσουν τον ερχομό τους προς τα σύνορα», δήλωσε σχετικά ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.

Χθες, Σάββατο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δεύτερο γύρο τηλεφωνικών επαφών με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο η Frontex θα συμβάλλει στην προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταξύ, με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία,  επισημαίνοντας ότι η ΕΕ παρακολουθεί με «ανησυχία» τις ροές των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρακολουθούν στενά και με ανησυχία την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και εγώ η ίδια βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό  και τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπορίσοφ» γράφει σε ένα tweet η πρόεδρος της Κομισιόν. «Ύψιστη προτεραιότητά μας, σε αυτό το στάδιο, είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα λάβουν την πλήρη στήριξή μας. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε επιπλέον στήριξη, ιδίως μέσω της Frontex στα χερσαία σύνορα» συμπλήρωσε σε ένα δεύτερο tweet.

Στο μεταξύ, λεωφορεία γεμάτα με μετανάστες που ήλπιζαν να τους αφήσουν να μπουν στην Ευρώπη συνέχιζαν να φθάνουν το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη. «Ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από την Αδριανούπολη (Εντιρνέ, βορειοδυτική Τουρκία) με σκοπό να περάσουν τα σύνορα μεγάλωνε κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς αυτοκίνητα, ταξί και λεωφορεία έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Τουρκία, Λάντο Γκβιλάβα. «Οι περισσότεροι είναι άνδρες, αλλά βλέπουμε επίσης οικογένειες με μικρά παιδιά», πρόσθεσε σχετικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε, εξάλλου, χθες Σάββατο: «Τι κάναμε χθες; Ανοίξαμε τις πόρτες. Δεν θα κλείσουμε τις πόρτες».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *