Saturday , 20 April 2024

Αμερικανοί και Κινέζοι επενδύουν στην ελληνική αγορά ενέργειας

Του Γ.Κατσιάνη

Στις επαφές που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ, η ενέργεια αποτέλεσε τον τομέα που προσέλκυσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών.

Η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed και η συμμετοχή της αμερικανικής ExxonMobil στην κοινοπραξία που διεξάγει έρευνες για την εξεύρεση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, δημιουργούν προσδοκίες για την προσέλκυση ενεργειακών «παικτών» από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει και το ενδιαφέρον της Invenergy, μιας από τις μεγαλύτερες διαχειρίστριες αιολικών πάρκων και ο μεγαλύτερος παραγωγός έργων στη Βόρεια Αμερική, να ανοίξει υποκατάστημα στην Αθήνα, με απώτερο στόχο να συμμετάσχει σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).  

«Το φυσικό αέριο, οι ΑΠΕ και η ηλεκτρική ενέργεια  είναι οι άξονες, στους οποίους η κυβέρνηση  έχει χαράξει την επενδυτική της πολιτική για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε στο thesseconomy.gr παράγοντας της αγοράς ενέργειας.

Κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια

Την ίδια ώρα, πάντως, έκδηλο είναι και το κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην εγχώρια αγορά ενέργειας.

Εκτός από την State Grid, η οποία ελέγχει το 24% του ΑΔΜΗΕ, ο όμιλος Weichai Group έχει ξεκινήσει τις διεργασίες για την εξεύρεση χώρου, όπου θα δημιουργήσει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thesseconomy.gr, οι Κινέζοι έχουν εξετάσει περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καταλήξει.  

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των φορέων που έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον κινεζικό όμιλο είναι και ο δήμος Τρικκαίων, πρόθεση του οποίου είναι η δημιουργία Κέντρου Έρευνας (R&D) για την Ηλεκτροκίνηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Αυτοκίνηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *